Лична драма: Майка ми наруши карантината и това сложи край на отношенията ни!

Лична драма: Майка ми наруши карантината и това сложи край на отношенията ни!

Със семейството ми не сме напускали къщата от 12 март, като изключим нуждата от презареждане с хранителни продукти и лекарства. Спазваме изключително строго карантината, защото мъжът ми има хронични пристъпи на астма.

Всяка настинка при него прераства в бронхит

Аз се възстановявам от атипична анорексия и също имам слаба имунна система. Да се сблъскаме с COVID-19 е немислим за нас сценарий. Но майка ми наруши карантината въпреки това.

Тя не взимаше коронавируса насериозно от ден първи. Няколко пъти ѝ предложих да се пренесе при нас, когато се оказа, че изолацията ще продължи по-дълго от предивденото. Тя отказа. Когато мъжът ми неколкократно предложи да окоси двора ѝ, тя заяви, че съседското момче е свършило тази работа. Платила му била като оставила пари в пощенската кутия.

Маските, които ѝ дадохме, изглеждаха неносени. Тя обясняваше, че илиза само до бакалията, но споменаваше и покупки от магазина за долар. Подозирах, че води доста по-смел социален живот по време на пандемия, но въпреки това реших да ѝ вярвам и продължихме да се виждаме с нея.

Тогава разбрахме, че тя редовно е нарушавала карантината.

Стана с едно тривиално обаждане. Тя излязла на оглед за къща с най-добрата си приятелка. Извинението ѝ? Не искала да покани мен за компания, защото знаела, че не понасям на брокери. Но се закле, че са се придвижили в отделни коли. После историята ѝ се промени. С приятелката ѝ били в една кола. В рамките на същия този разговор версията ѝ се смени за трети път – след огледа седнали в парка да пийнат по едно. Но нямало проблем, защото приятелката ѝ преди това била в пълна изолация и не се е виждала с никой.

Само дето проверихме Facebook профила на приятелката ѝ между стотиците мемета с котенца открихме доста снимки от сбирките ѝ с други хора, които също живееха бохемски напук на карантината. Прегръщаха се помежду си. Не носеха маски.

Бяхме съкрушени. Тя бе поставила всички на риск.

Майка ми е над 60 годишна. Тя е в рисковата група, която не трябва да подава носа си навън, ако не иска да попадне в болница заради съпътстващите си заболявания. Съпругът ми е астматик и коронавирусът можеше да отнеме дъха му, буквално.

Имаме три деца. Какво ще се случи с тях, ако със съпруга ми се разболеем по едно и също време? Това не е просто „,свиреп грип“, казват ми приятели, които са с COVID-19 вече 65 дни и още не са се възстановили напълно. Майка ми бе нашата спасителна мрежа за грижа за децата. Свекърва ми е доста по-стара и живее в друг щат. Не мога да наема с едно щракване на пръсти бавачка само защото сме заразени.

С една дума, ние сме съвършено прецакани, само защото майка ми реши, че е безсмъртна и наруши карантината.

Историята ѝ продължи да се променя, защото знаеше, че сме ѝ бесни. Минаха две седмици от въпросния оглед на къщата и от тогава не сме си проговорили. Бях убедена, че е излизала и преди. Приятелката ѝ междувременно ме блокира сред приятелите си във Facebook.

Майка ми живее на 20 мили от нас и има трима внука

Съпругът ми звънна и тактично намекна, че през двете седмици след нарушаване на карантината е можела да потърси среща с внуците си в Zoom. Никаква реакция.

Беше склонна да отреже внуците си – децата, които нямат нищо общо с нейната безотговорност, за да накаже нас задето ѝ се сърдим. Така и не се извини за постъпката си. Не спомена, че не би го направила отново.

Не ми пука толкова за нас – наранена съм, но ще го преживея. Обаче никой няма право да поставя в риск здравето на децата ми така арогантно и демонстративно. Знам, че връзката с майка ми вече никога няма да бъде същата.

Безотговорността ѝ ме уплаши толкова, колкото ѝ двете седмици, в които чакахме да се проявят симптомите на COVID-19.

Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *