Дамла кая – капещият камък, който лекува заекване, уроки и страх – вижте къде се намира

Дамла кая – капещият камък, който лекува заекване, уроки и страх – вижте къде се намира

Капещ камък, намиращ се край град Кърджали, лекува заекване, уроки и уплах. Уникалното място е популярно и като Дамла кая.

Легендата разказва, че извирането на водата тук не е никак случайно. Местните хора от село Старейшино разказват как преди много години оттам е минал Яран Баба, придружен от 40 сподвижници… Яран Баба седнал да си отдъхне и да обядва именно в тази местност.

Всички седнали, хапнали, но ожаднели. Сподвижниците му потърсили вода наоколо, но не успели да намерят такава. Тогава Яран Баба ударил близката скала с юмрук и от нея бликнала чиста вода.

Местността Дамла КаяСлед като утолили жаждата си и напълнили всички мехове с вода, те запушили извора с вълна от страх, че водата ще се превърне в порой и ще навреди на околните села. Оттогава до днес водата се стича на капки от скалата. Оттам идва и името на мястото – Дамла кая (в буквален превод от турски – Капещият камък).

Капещият камък край Кърджали

Местните споделят, че се къпят в извора за здраве. Топят и рожбите си. Те вярват, че вълшебната вода лекува заекване, уроки и уплах. Затова тук идват хора от всички краища на България и от чужбина.

В близост до Дамла кая се намира и друга скала, за която се твърди, че е целебна. Това е каменен блок под формата на четириъгълник. Местните вярват, че този, който успее да се провре през отвора на Дупчевия камък, завинаги ще се сбогува с болежките си. Този, който е болен, трябва да премине през въпросното провирало три пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка.

След този важен ритуал, той трябва да завърже парченце от дрехата си на околните храсти. Затова районът на камъка е осеян с всякакви парцалчета.

Дупчевия камъкВ близост до тези места се намира и дървена джамия на име „Йеди къзлар“ („Седемте моми“). Интересното е, че тя е почти на 500 год. и в дъбовите талпи, от които е изградена, няма нито един пирон. Преди да стигнат лековитите камъни, местните хора преминават през дървената джамия.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *