Лятно часово време: Въпросите, които си задаваме всички

Смяната на часовото време е дългогодишна практика, която подлежи на все по-интензивни разисквания и анализи. През пролетта на 2024 година тази смяна ще направим на 31 март (неделя), в 3:00 часа след полунощ, когато стрелките се превъртат с един час напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.

Въпросът за енергийната ефективност на зимното часово време е предмет на разгорещени дебати, особено във време на нарастващи цени на енергията. Твърдението, че завъртането на стрелките на часовниците има потенциал да спести енергия съществуват, но пораждат и съмнения за реалните ползи. Тези въпроси ще са обект на задълбочена дискусия, докато обществото се занимава с въпроса: кога и дали някога ще бъде премахната смяната на времето?

Смяната на зимното часово време пести ли енергия?
Спестяването на енергия е ежедневие, особено поради експлозията на цените на енергийния пазар. Използваме повече енергия през зимата. Стаите се нуждаят от затопляне и се използва повече електричество за осветяване на по-дългите и тъмни часове на деня. Твърди се, че преминаването от лятно към зимно часово време пести енергия. През лятото вечерите са по-светли за по-дълго и затова спестяваме един час електроенергия, като сменяме часа.

Но тъй като лятното часово време започва през пролетта, ние се нуждаем от отопление с един час по-рано през преходния период, особено през март, април и октомври. Изследванията показват, че енергоспестяващият ефект е минимален, ако изобщо има такъв.

Ще бъде ли премахната някога смяната на времето?
С наближаването на датата за смяна на часовото времето, ние обсъждаме всяка година наново: „Кога ще бъде премахната смяната на времето?“ Тази година ще бъде ли последната смяна на времето от зимно към лятно и обратното?

През август 2018 г. всички граждани на ЕС участваха в онлайн анкета, за да гласуват дали са „за“ или „против“ премахването на смяната на часовото време. Резултатът от проучването показа, че мнозинството от европейските граждани са за постоянно лятно часово време.

Резултатите от проучването ясно показаха желание за премахване на смяната на времето. На този етап обаче все още не е ясно кога ще спрем да превъртаме стрелките на часовниците.

Какво се случва, ако има постоянна промяна към лятно часово време?
Постоянното въвеждане на лятно часово време, както се изисква от проучването на ЕС, би имало дълбоки последици. Учените предупреждават, че „Cloxit“ ще доведе до хронично уморено и сънливо общество. Поради по продължителният ден, вечер не се уморявате навреме, но все пак трябва да ставате от леглото рано сутрин.

В случай на постоянно лятно часово време, изгревът ще бъде с един час по-късно. В зависимост от това къде живеят, децата ще трябва да ходят на училище по тъмно до шест седмици и ще бъдат много по-застрашени като пешеходци или велосипедисти в трафика.

Кога ще отпадне смяната на времето?
Консултацията с гражданите на ЕС беше последвана от решение на Европейския парламент за премахване на сверяването на часовниците от 2021 г. Само това обаче не е достатъчно за изпълнение на тази идея.

Много държави от ЕС все още не са изразили мнението си относно планираната отмяна на смяната на часовото време. До преобразуване може да се стигне само с мажоритарно съгласие. В крайна сметка въпросът все още стои в дневния ред на Европейската комисия. Остава да видим как ще се развият нещата.

Със сигурност ще си зададем два въпроса следващия октомври, когато часовниците отново бъдат настроени на зимно часово време: „Ще преместим часовника напред или назад?“ И: „Кога ще отпадне смяната на часа?“

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *