Как да подготвим организма си за преминаването към лятно часово време

Броени дни остават до преминаването към лятно часово време. В събота срещу неделя през нощта точно в 03:00 часа стрелките на часовниците се местят с час напред, което означава и час по-малко сън.

Според експерти стресът за организма е толкова голям, че в световен мащаб в понеделник след смяната на часа сигналите за сърдечни проблеми са с 60% повече.

Преходът от зимно към лятно часово време създава проблеми най-вече сутрин, но за да се съвземем от промяната дори психически е нужна около седмица, обясняват психолози.

„Психиката се наглася на един динамичен стереотип – час, в който ставате, пиете си кафето, шофирате до работа, прибирате се, имате свободно време. Най-важното е за хората, които приемат лекарства. Те ще трябва да ги взимат час по-рано, което за някой състояния може да е фатално”, смята д-р Герев.

„Едно европейско проучване сочи, че с 45% се качват катастрофите в понеделник след смяната на часовото време. Установено е, че трудовите злополуки се качват с над 50% и то в сутрешните часове”, обясни д-р Герев.

„Хубаво е хората, които приемат лекарства, още от сега да започнат с по 10 минути да бутат приема”, коментира той.

Може да започнем да ставаме и с по 10 минути по-рано.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *