Голямо нещастие грози онзи, който посегне на лястовиче гнездо! Ето какво го чака: – Gzona.eu

Голямо нещастие грози онзи, който посегне на лястовиче гнездо! Ето какво го чака: - Gzona.eu

Лястовицата отдавна заема почетно място в българския фолклор и народните вярвания. За тази малка черна птичка се носят легенди, а с нея е свързана силна символика, която живее в народопсихологията и днес.

Интересна е легендата за появата на лястовицата: тя разказва, че всъщност птичката е била млада невяста, която дълго е мълчала пред свекъра и свекървата си. Те я помислили за няма и довели нова булка. Тя се помолила на Бог да я превърне в птичка. Излетяла през прозореца и станала черна, но свекърът я е хванал за престилката и оттам идва накъсаната й опашка.

лястовичка с малки

Истинско щастие е да видите лястовица, а още повече тя да свие гнездо в дома ви. То е символ на щастие и успех.

Лястовичето гнездо в дома обаче  не бива да се разваля за нищо на света.

Ако разрушите лястовиче гнездо или пък нараните лястовичка и яйцата ѝ, ще ви споходи нещастие и само лоши неща. Вярва се, че лястовичето гнездо има и лечебни сили. Често то се използвало за разваляне на магии. Там, където има гнездо, то ще отблъсква негативната енергия.

Смята се, че лястовицата познава много добре билките. Ако някое от малките ѝ е болно, то тя отива и взима точната билка. Това умение на лястовицата дори вдъхновява и Ангел Каралийчев да напише „Майчина сълза“. Именно заради това се смята, че тя е символ на здравето и лечението. Ако разрушите гнездото или нараните някое от малките на птицата, нищо чудно да се разболеете.

лястовиче гнездо

Вярва се, че да видите бяла лястовица, e на късмет и символ на надеждата. Тя дава вярва за нещо по-добро и за бъдеще. Неслучайно в „По жицата“ хората търсят именно нея, за да оздравее болното момиче.

Колкото и хубаво да е имате лястовиче гнездо у дома, то има и няколко недостатъка. Първият е, че те са чисти птици, но не цапат само своя дом. Това няма да им попречи да изцапат вашия и редовно трябва да се справяте с изпражненията им. Можете да сложите подложка от ламарина или нещо друго, където да се събират. След това просто я изчистете.

лястовичка храни малките си

Вторият проблем е, че с тези красиви птици често живеят паразити като кърлежите. Ако имате малко дете, то трябва да бъдете нащрек. Все пак, когато видите лястовичка или гнездо, можете да оставите трохички или нещо друго, с което се хранят лястовичките.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *