Следват критични 96 часа във времето-Температурите летят нагоре, но ще има и сняг и виелици

Следват критични 96 часа във времето-Температурите летят нагоре, но ще има и сняг и виелици

Определено, през следващите 96 часа, ще сме свидетели на „болно време“.

Тези дни температурите в България ще се повишат до 20-22 градуса по Целзий, а някои модели дори прогнозират стойности до 24-25градуса по Целзий и то в сърцето на зимата, прогнозира синоптикът Имре Дузмат от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Температурна аномалия

Миналата седмица в Испания, отбелязаха нов национален температурен рекорд, като в района на Гаварда във Валенсия в четвъртък (25-януари), беше регистрирана максимална температурна стойност от 30,7°C, стойност, която е най-високата температура, регистрирана някога в Испания и в цяла Европа за месец януари и то на фона на студеното време на Балканите, а сега сме свидетели на топло и пролетно време.

Дори на фона на очакваното полярно затопляне, зимата така и не показа своя чар. Родените преди 2000 година си спомнят за по-тежките зими, и дори през 2012 и 2017 година, имахме класически зимни обстановки, породени от стратосферното затопляне. Бяхме свидетели на почти замръзналият Дунав и т.н.

Повечето детерминистични модели сякаш „местят“ зимата ден след ден, напред във времето. С други думи, ако GFS прогнозираше зима на 11-12 февруари, то сега прогнозира подобна обстановка на 16-18 февруари.

Според глобалните модели – ECMWF и GFS все пак прогнозират включване на полярно нахлуване и дори блокиращи обстановки, но реално вероятността зимата да се завърне след 15-17 февруари – намалява, защото Слънцето става все по-силно и се доближаваме повече до пролетното равноденствие.

Ще имаме ли зима до края на сезона?

Отговорът на този въпрос е „ДА!“ Ще имаме зима“, но няма да е това, което очакваме всички. Ще сме свидетели на валежи от сняг, но до блокиращи обстановки и валежи от сняг от 30-40см – едва ли се стигне.

Очакваното захлаждане ще понижи температурите, но няма да са под нормата за месеца. Температурите на изолирани места ще се понижат до минус 10-15 градуса по Целзий, но за няколко дена и то предимно над планинските райони.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *