Задача за втори клас по математика изуми България

Задача за втори клас по математика изуми България

Актуална тази седмица е темата за функционалната грамотност на децата. Оказа се, че дори в точна наука като математиката, има какво да се желае и резултатът на 2 и 2 невинаги може да е 4.

Майка на второкласник сподели в социалните мрежи задача, която учителят е приел за грешно решена.

„Понеже в последните дни много се говори за функционална грамотност, как разбирате първите два въпроса от тази задача от тест по математика за 2 клас? Според мен отговорите на детето са верни. Защото, когато отидеш в магазин и попиташ колко струват игрите, не получаваш отговор за цената на всички игри в магазина“, пише Ирена Добрева, предаде България он ер.

Очакванията ѝ, както и на повечето коментиращи задачата, е ако авторите са имали предвид цената общо на игрите или картите, да добавят към въпроса думата „общо“.

„Когато обвиняваме децата във функционална неграмотност, е добре първо да им подаваме функционално грамотни материали“, призова майката.

Мнението ѝ е подкрепено от повечето коментиращи.

„Колко по-ясно щеше да бъде, ако беше добавена думичката „общо“ за първите два въпроса…“.

„Като учител за всеки случай бих добавила думата „общо“ във втори клас. В четвърти вероятно не бих я добавила.“

Родители споделиха, че подвеждащите въпроси в тестове са често срещани, дори и на НВО: „По същия начин се случи на НВО по БЕЛ тази година – неграмотно условие, за което после им режеха точки.“

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *