Почитаме паметта на Христови ученици, ето кой празнува

Почитаме паметта на Христови ученици, ето кой празнува

Днес отдаваме почит към паметта на няколко апостоли, които са сред седемдесетте ученици на Христос. Те включват свети Стахий, който е поставен за епископ във Византия, свети Амплий, който става епископ в Лида, и свети Епимах, както и други.

Свети мъченик Епимах е роден в Египет в семейство на християнски родители. Той е възпитан в дух на благочестие и светост и живее през епохата на гоненията срещу християнството. В младостта си, той се оттегля в Пелусийската планина, където следва примера на свети Йоан Кръстител.

След като разбира, че християните в Александрия били гонени от идолопоклонниците, свети Епимах се отправи към града. Там той влиза в главния храм по време на голям езически празник и счупил идолите. За този акт, управителят Апелиан го праща в тъмницата. Въпреки зверствата, на които е подложен, свети Епимах остава напълно отдаден на вярата в Христос и неговото учение.

Мъчителите го виснали на дърво, биели го с камъни и го мъчели всякак. Дори му чупили костите. Той обаче не се предавал и казвал на мъчителите си: „Наш Господ Иисус Христос беше разпънат и умря за мен. Той беше прободен с копие и напоен с оцет. Сега не трябва ли и аз да претърпя страданията, наложени ми от вас? Плюйте ме, ругайте ме, поставете трънен венец на главата ми, дайте ми кръст в ръцете и напойте ме с оцет. Направете цялото ми тяло на една рана. Разпънете ме на кръст и прободете с копие. Това същото страдание беше изпитано от нашия Господ, и аз съм готов да го претърпя.“

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *