Доц. Григор Сарийски: В България от 30 години живеем със заблудата за пазарна икономика

„В България от 30 години живеем със заблудата за пазарна икономика, но като се огледате, виждате, че няма нищо пазарно в тази икономика. Какво пазарно има в система, в която търговията на дребно зависи от 3-4 търговски вериги, 2 от които са на един собственик. Какво пазарно има в една система, която ви казва какво и колко да произвеждате, защото ЕС е точно това“, отбеляза той, цитиран от БНР.

По думите му книгата казва, че постепенно преминаваме от условията, в които пазарът е бил действително свободен, към един пазар, в който условията се диктуват така, че да възникне концентрация, т.е. да се създадат условия за картелиране, а там, където ги няма, да бъдат изкуствено инспирирани.
Аудио

В предаването „12+3“ доц. Сарийски обясни разликата между индустриалния и финансовия капитализъм, които са застъпени в книгата. Майкъл Хъдсън говори за това как капиталът постепенно успява да изземе превес над политическия процес.

„У нас политическият процес никога не го е имал, не е бил автентичен. Още при самото възникване, беше „нарисуван“ и разпределен по метода на квадратчетата и пренареждането съответно беше получено по същия начин“, коментира той.

Сарийски посочи още, че според книгата и автора ѝ има определени сектори, които не могат да бъдат оставени на частната инициатива, като например комуналните услуги.

„Индустриалният капитализъм казва, че държавата трябва да създава условия, инфраструктура, комунални услуги и т.н., за да може хората да живеят добре и да произвеждат повече. Финансовият капитализъм казва обратното. Тази тънка подмяна, този преход се извърши „под килима“, без хората да разберат как се извършва. В момента плащаме цената за този преход и тя е именно с увеличението на разходите ни за живот“, обясни икономистът.

Според него политическият процес у нас е лесно дирижируем.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *