Синоптик: Идва дългосрочен студ

Времето остава слънчево и сравнително топло, а на 29 октомври отново предстои да си върнем часовниците с един час назад и да сменим лятното часове време със зимно.

„България се намира в периферията на по-активни атмосферни процеси югоизточно. Днес много бързо от запад се заоблачава. Облачността над западните райони ще е повече. Очакват се превалявания главно в южната половина от страната. През следващите дни ще има малко повече слънце – в петък и събота, но следобед ще се заоблачи и ще превали през нощта слабо в северните и източните райони. В неделя ще има повече слънце над западните части от страната. В следобедните часове над Стара планина може да превали. Температурите ще са между 21 и 27 градуса“, прогнозира синоптикът Петър Янков в студиото на „България сутрин“.

„Специално за метеорологията е добре да бъдем в стандартното време, в което сме свикнали. Лятното часово време малко изменя нашите преценки за минимални и максимални температури“, коментира Янков.

Синоптикът прогнозира, че началото на новата седмица ще стартира със слънце, но от сряда започва да се заоблачава. Очакват се и чести валежи, които ще продължат до неделя. Температурите ще са между 19 и 24 градуса.

По думите му захлаждане в дългосрочен план се очаква около 7 ноември.

„Прогнозите сочат около 0 градуса на 1500 м, а в населените места около 10-15 градуса, в планините – отрицателни, може да завали и мокър сняг. Няма да се задържи тази снежна покривка, бързо ще се топи“, заяви синоптикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мокър сняг се очаква и днес в Рила над 2500 м. „В дългосрочен план се очаква валежен декември. По-топли ще бъдат януари и февруари“, добави Янков.

Коментирай във Фейсбук

One comment

  • И това ако е дългосрочен студ какво да кажем за този сезон преди 40години когато сняг имаше от октомври до април включително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *