Църква „изплува“ от язовир „Огоста“ край Монтана

Продължителната суша и безводие и отдръпването на водите на язовир „Огоста“ край Монтана позволиха да се види църквата „Свето Възнесение“, в изселеното село Живовци. Като архитектурна забележителност тя е уникална, съобщава БНР.

Повече от 50 години жителите на село Живовци са изселени, за да може да се построи язовир „Огоста“. 350 къщи са под водата, там са останали спомените на стотиците живовчани. Една от тях е Антоанета Димитрова, потомка на рода Търничковци:

“ И първите хора, които са дошли още по времето след турското робство, са видели, че тука има живот и така са решили да бъде Живоча и след това вече да бъде село Живовци. тук са минали моите първи години от детството“.

Единствена останала забележителност от Живовци е църквата „Свето Възнесение“, построена през 1858 година. Повече от половин век божият храм потъва във водите на язовир „Огоста“ и „изплува“ при отдръпването им.

„Жалко за това, че такъв паметник, който въпреки атмосферните условия, въпреки всичко и толкова години е изселено селото, той все пак съществува“.

Мястото край църквата в Живовци е любимо за риболов и почиващи на открито.

„Напук на времето отстоява и това е като един паметник, който може да ни напомня за миналото на село Живовци“, казва Антоанета Димитрова.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *