Искаме по-бързо закриване на мините

Искаме по-бързо закриване на мините

На 12 септември през деня токът генериран от слънчеви панели бе с най-голям дял в страната – 15% повече от АЕЦ „Козлодуй“ и 50% над това, което произвеждаха въглищните централи. В следващите месеци и този рекорд ще бъде подобрен, а в близките 36 месеца соларните мощност ще се удвоят.

До края на месеца в парламента по същество ще се разглеждат предложенията ни, които ще улеснят изграждането на соларни и вятърни мощности, както и възможности за съхранение на енергия и изграждане на вятърни перки в Черно море.

Всичко това ще преобрази енергетика на страната по-бързо, отколкото можем да си представим. Ел. мрежата ще бъде по-сигурна, а електричеството достатъчно. Остава преходът от въглища към ВЕИ да бъде извършен умно.

Зеленият преход има много предимства, както за околната среда, така и за икономиката. Той ще помогне за намаляване на изменението на климата, което е най-голямата заплаха за бъдещето на нашата планета. Не може хем да ви е жал за залятите от вода градове и хората, които загиват в тях, в същото време да ви е жал за шепа хора с остарели професии, които не желаят да си потърсят нова работа, при положение, че ще си я намерят много лесно, тъй като безработица в България и Европейски съюз в момента няма.
Защо е важно да затворим мините и централите на въглища:

Намаляване на емисиите на парникови газове: Централите с въглища са един от основните източници на парникови газове, които причиняват изменението на климата. Затварянето им ще помогне за намаляване на тези емисии и ще забави темпа на изменението на климата.
Подобряване на качеството на въздуха: Изгарянето на въглища отделя замърсители в атмосферата, които могат да причинят здравословни проблеми, като респираторни заболявания, сърдечни заболявания и рак. Затварянето на централите с въглища ще помогне за подобряване на качеството на въздуха и ще защити здравето на хората.

Ето някои конкретни примери за плюсовете от затваряне на централите с въглища:

В САЩ затварянето на централите с въглища е довело до намаляване на емисиите на сярна киселина с 90% и на фини прахови частици с 70%.
В Китай затварянето на централите с въглища е довело до подобряване на качеството на въздуха в Пекин и други големи градове.
В Европа затварянето на централите с въглища е довело до създаването на нови работни места в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Ето още няколко плюса от затварянето на централите с въглища и мини:

Намаляване на зависимостта от вносните енергийни източници: България е голям потребител на въглища, като около 40% от електроенергията в страната се произвежда от въглища. Затварянето на тези централи ще намали зависимостта на България от вносни енергийни източници.
Създаване на по-устойчива енергийна система: Централите с въглища са източник на въглероден диоксид, който е основен парников газ, причиняващ изменението на климата. Затварянето им ще помогне за създаването на по-устойчива енергийна система, която да е по-малко зависима от изкопаеми горива.
Подобряване на общественото здраве: Замърсяването на въздуха от централите с въглища може да причини редица здравословни проблеми, като респираторни заболявания, сърдечни заболявания и рак. Затварянето на тези централи ще помогне за подобряване на общественото здраве и ще направи България по-здраво място за живеене.

Затова, няма какво да бавим повече нашето развитие и да влошаваме здравето си.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *