Ето на кого Папата възложи търсенето на мира в Украйна

Папа Франциск мир украйна трета световна

Папа Франциск възложи на високопоставен италиански кардинал мисия с надеждата, че може да „облекчи напрежението“ във войната в Украйна и да намери пътя към мира, съобщиха от Ватикана в събота.

В кратко писмено изявление говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че папа Франциск е поверил мисията на архиепископа на Болоня, кардинал Матео Дзупи, който е близък до папата. Бруни каза, че графикът и механиката на мисията „в момента се проучват“.

Само седмица по-рано папа Франциск проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски във Ватикана. След това Зеленски, попитан за тяхната среща, посочи, че смята, че всяко посредничество с руския президент Владимир Путин, който нахлу в Украйна през февруари 2022 г., е невъзможно.

В края на април, летейки обратно за Рим от посещение в Унгария, папа Франциск заяви пред репортери на борда на самолета, че Ватикана участва в някаква мирна мисия, но отказа да даде подробности.

„Мога да потвърдя, че папа Франциск е възложил на кардинал Матео Дзупи, архиепископ на Болоня и президент на Италианската епископска конференция, да проведе мисия, в съгласие с Държавния секретариат (на Ватикана), която да допринесе за облекчаване на напрежението в конфликта в Украйна, с надеждата, която никога не е напускала Светия отец, че това може да постави началото на пътища на мира“, каза Бруни.

„Времето на такава мисия и нейните начини в момента се проучват“, каза говорителят.

По-рано през седмицата италиански уебсайт, който се фокусира върху въпросите на Ватикана, посочи, че папата е избрал лични пратеници, които да разговарят със Зеленски и Путин с надеждата да посредничат за прекратяване на огъня. В краткото изявление събота вечерта на Ватикана не се споменава Русия.

Папа Франциск многократно е заклеймявал войната, предупреждавал е срещу натрупване на оръжия в конфликта и се е молил за страдащия украински народ. Като цяло в многобройните си коментари за войната той избягва да обвинява Путин.

Папата каза, че ще отиде в Киев, столицата на Украйна, ако поклонението ще помогне за мир, но каза, че това може да се случи само ако може да посети и Москва.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *