Как да измерим правилно кръвното налягане с електронно устройство

кръвното налягане

Обичайно проблемите с кръвното налягане се появяват при хората над 50 години. Но заседналият начин на живот, наднорменото тегло, усложненията след преболедуване и влошаване на състоянието на околната среда води до това, че хипертонията все по-често се среща при млади хора на възраст между 18 и 29 години. Затова е добре да се следят симптомите и да се предотвратят евентуални неприятни последствия. Признаци могат да бъдат главоболие, сърцебиене, световъртеж, напрежение в тялото и др., пише Труд.

Днес почти всеки има апарат за измерване на кръвното налягане у дома. Известно е, че по-новите електронни или комбинирани устройства могат да са по-малко прецизни при показване на точните стойности. Дори всичко да изпълнявате правилно, вероятността да не е съвсем точно измерено, е напълно реална. Все пак електронните апарати за измерване на кръвно налягаме могат да дадат сравнително точни показатели, ако имате предвид следните фактори.

При физическо натоварване пулсът и налягането в организма се увеличават. След тренировка е нужно малко време за почивка, за да измерите реалните стойности. Най-добре е тялото да е в спокойно и отпуснато състояние.

Не се препоръчва измерване на кръвното налягане веднага след хранене. Тогава организмът е зает с обработката на храната и може да подаде неточна информация за реалното физическо състояние. След пиене на кафе или чай също е добре да се изчака малко време.

Обърнете внимание също дали правилно е поставен апарата. Важно е тъканта, която пристяга ръката да е плътно прилепнала. Ако има повече широчина, може да се окажете с високо кръвно след измерване.

Желателно е при самия процес на измерване да не говорите и да дишате нормално. Говорът влияе на нервната система и може да повлияе на стойностите. Ако пикочният ви мехур е пълен или ви се ходи до тоалетна, също може да доведе до увеличение на показателите с няколко единици.

Краката е добре да са положени равно на пода, а гърбът да облегнат, за да няма напрежение в мускулите. Апаратът трябва да е разположен някъде около нивото на сърцето.

Трябва да се има предвид, че при измерването на кръвното налягане на лявата или дясната ръка, често излизат различни стойности. Ако разликата е твърде голяма, е препоръчително да изчакате известно време и пак да пробвате.

Може да измерите и два пъти кръвното налягане за няколко минути и ако установите, че разликата е по-голяма, изчакайте и по-късно опитайте пак. Ако е много високо или ниско, консултирайте се със медицински специалист.

Важно е да се нормализира кръвното налягане, защото то оказва пряко влияние на сърцето, което постоянно изпомпва кръв през съдовете. Кръвното налягане се създава от силата при изпомпване на кръвта, която се изтласква от стените на кръвоносните съдове или артериите. Колкото по-високо е то, толкова по-трудно е на сърцето да се справи. Затова има пряка връзка между високото кръвно налягане и развитието на сърдечно-съдови заболявания, увеличава се риска от инфаркт и инсулт.

Развитието на хипертония се влияе не само от възрастта, но и от пола, хранителните предпочитания и лошите навици. Смята се, че жените са по-предразположени към повишаване на кръвното налягане, а причината за подобни проблеми може да бъде и повишения холестерол.

За да избегнете високото кръвно налягане, се препоръчва по-малко консумация на сол и алкохил, вреди и тютюнопушенето. Добре е да се храните балансирано, да правите физически упражнения и да се пазите от напълняване, защото наднорменото тегло може да доведе до хипертония. Бъдете здрави!

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *