Най-скъпите торти в света. Как един десерт може да струва 75 милиона долара? СНИМКИ

Най-скъпите торти в света. Как един десерт може да струва 75 милиона долара?

Може ли една торта да струва повече от вила и яхта?

Най-скъпата торта – Runway Cake: $75 милиона
Този рекорд е поставен в Обединените арабски емирства през 2015 г. Човекът, който поръча тази торта, нямаше представа, че ще счупи всички рекорди. Той просто търсеше нещо специално за рождения ден на дъщеря си. Тортата е дело на английския сладкар-дизайнер Деби Уингам. Тортата наподобява моден подиум с ядливи модели, облечени в ефектни тоалети и аксесоари. Общо съдържа 4000 разноцветни диаманта – розови, жълти, черни и бели. Цената на диамантите е 45 милиона долара.


Тази торта за 75 милиона долара е официално обявена за най-скъпата торта в света. Теглото на тортата е 454 кг. Дължина – почти 2 метра. Диамантите играеха ролята на блестящи „светлини“ на пистата. Експерти изчислиха, че днес такава торта би струвала около 90,9 милиона долара (коригирани с инфлацията).

Защо е скъпо? Първо, тази торта беше масивна и направена с първокласни съставки като белгийски шоколад, крем с шоколадови трюфели и мадагаскарски ванилови шушулки. Само базовата цена на тези съставки прави тази торта на стойност няколко хиляди долара. Второ, тортата беше обсипана с хиляди разноцветни диаманти. Някои от тези скъпоценни камъни са оценени на над 1 милион долара. Трето, изпичането, сглобяването и украсяването на тази торта отне над 1000 часа. Това е еквивалентът на над 27 седмици на пълен работен ден, но тортата е направена дни предварително, за да бъде свежа. Този вид работа не е евтина!

Гeй сватбена торта – 64 милиона долара

През 2013 г. Ливърпул беше домакин на второто годишно Национално гeй сватбено шоу. Естествено, на това събитие имаше и разкошна сватбена торта. Тази бяла торта беше съставена от осем масивни нива, ръчно рисувани банери от фондан и изящни детайли от слонова кост. Освен това беше покритa с хиляди диаманти. Тази торта, оценена на 52 милиона долара през 2013 г., би струвала около 64 милиона долара, ако бъде пресъздадена днес.

Защо е скъпо? Тази торта беше толкова скъпа на първо място заради своите над 4000 висококачествени диаманта. Тортата беше с големи размери, а сглобяването и украсата й изискваха изключителен труд.

Кралска сватбена торта – 99 695 $

В топ на най-скъпите торти тази торта е едва на 9-то място. Сватбената торта на принц Уилям и Кейт Мидълтън от 2011 г. беше една от най-скъпите торти, правени някога. Първоначално оценена на 80 000 долара, тази торта би била почти 100 000 долара, ако се направи днес.

Тортата се състоеше от осем етажа и близо хиляда ръчно изработени захарни парчета. Орнаментът на централните нива на тортата повтаря дизайна на художествената галерия на Бъкингамския дворец. Тортата беше висока само около три фута (91 сантиметра), което я правеше една от най-късите съвременни кралски сватбени торти. Което повдига въпроса „Защо тази торта беше толкова скъпа?“

Защо е скъпо? Въпреки че интересът към кралските семейства намаля с времето, кралските сватби все още са международни събития, които привличат милиони зрители и стотици гости. Тортата, сервирана на тези високопоставени сватби, трябва да бъде грандиозна и оригинална, за да съответства на тържественото настроение на събитието. В случая със сватбената торта на Уилям и Кейт високата цена има много общо с количеството труд, вложен в направата ѝ, и висококачествените съставки.

Колко дълго запазиха тортата си принц Уилям и Кейт и защо едва не се превърна в скандал?
Естествено по-голямата част от сватбената торта на херцозите на Кеймбридж беше изядена по време на сватбения банкет. Тя беше нарязана на 650 парчета и раздадена на гостите, но не всеки изяде почерпката си веднага. Например, един от гостите запази своето произведение и го продаде на търг три години по-късно за 4000 долара. За сравнение, през 2008 г. парче от сватбената торта на принц Чарлз и Даяна беше продадено на търг за над 1500 долара.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *