Болница излъга пациент, че е опериран от рак

Болница излъга пациент, че е опериран от рак

Кадър, България он ер – адвокатът по медицинско право Мария Шаркова

Пациент осъди болница заради измама, че е опериран от рак.

“Не знам дали трябва да квалифицирам тези действия като измама, или по-скоро небрежност. В крайна сметка се оказва, пациентът постъпва с рак на простата, обяснено му е след операцията, че този орган е премахнат, както и карциномът, който се е образувал. И 3 месеца по-късно, когато той отива на контролни прегледи, се установява, че резултатите отново са завишени, което не би трябвало да е така при премахнатия орган”, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова за “България сутрин”.

Тя поясни, че след като са направени някои изследвания, се установява, че както органът, така и карциномът са си на мястото.

“Тогава пациентът се свърза с мен и ние заведохме делото срещу лечебното заведение, тъй като фактът, че той е живял с мисълта, че операцията е била успешна, той не е предприел други оперативни действия. Той е спазвал стриктно препоръките на лекарите. Карциномът беше напреднал и се наложи да премине през тежка лъчетерапия”, допълни Шаркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всеки пациент, който е претърпял вреди в резултат на неправилно лечение, има право на обезщетение.

“То се постига по пътя на гражданските дела. Пациентът трябва да заведе дело срещу лечебното заведение или срещу медицинските специалисти. Обезщетението се определя от съда по справедливост. Пациентите, особено в такава тежка ситуация, довели до телесна повреда или смърт, могат да сезират прокуратурата. Тя може да разследва смърт по непредпазливост. Също така могат да подадат жалба в Изпълнителна агенция “Медицински надзор” до една година от съответното действие или бездействие”, добави адвокатът по медицинско право.

В нейния случай делото е приключило още на първа инстанция.

“По принцип тези дела са три инстанционни, което означава, че след първата инстанция недоволната страна има право да подаде жалба и делото отново да бъде разгледано. Когато представлявам подобни пациенти – моята цел не е да линчувам конкретни хора и да ги поставям в тежка ситуация, идеята на тези дела е както пациентът да бъде обезщетен за вредите, които е претърпял, така и занапред да се предотвратят други подобни случаи”, подчерта адв. Мария Шаркова.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.