САЩ ограничават разузнавателната информация за Украйна

САЩ ограничават разузнавателната информация за Украйна

Администрацията на президента на САЩ е разработила ръководство за предоставянето на разузнавателни данни с Киев. То включва две големи ограничения каква информация да се предоставя, за да се избегне напрежението в отношенията между Вашингтон, съобщава “Вашингтон пост”.

“Вашингтон праща в Украйна оръжие за милиарди долари, които се обявяват публично до последния патрон. Но САЩ са много по-внимателни, когато описват друга значителна помощ, която оказват, предоставяйки данни за руските въоръжени сили”, пише в публикацията.

Анонимни източници разказват пред изданието, че информацията за разположението и придвижването на руските войски се предоставят в реално време.
Ръководството въвежда забрана за даване на подробна информация, която може да спомогне да се отнеме живота на високопоставени руски офицери. Това се отнася до началника на Генщаба на РФ Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу. В същото време забраната не се отнася до руските офицери, които се намират на територията на Украйна. Високопоставен представител на Пентагона допълна пред изданието, че и досега е имало негласно решение да не се дава на Киев информация за местоположението на руски генерали.
Втората забрана се отнася до информация, която би помогнала на Украйна да атакува руски цели отвъд границите си. Целта е “САЩ да не станат съучастници в атаки, които Украйна може да осъществи на територията на Русия”

Вашингтон се придържа към правила, които забраняват на Украйна т.нар. “целева информация”. САЩ няма да съощават на украинските военни, че конкретен руски генерал е забелязан на определено място, а след това да помогнат на Украйна да бъде ударен.

По-рано медиите съобщиха, че ударът по крайцера “Москва” е бил възможен благодарение на данни на американското разузнаване, предадени на Украйна. Пред “Вашингтон пост” източниците подчертават, че САЩ не са знаели как точно Киев ще използва разузнавателните данни.

Източник: СЕГА

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *