10 признака, че бъбреците ви не работят правилно

10 признака, че бъбреците ви не работят правилно
0 Shares

Всеки ден съзнанието ни обработва тонове информация, телата ни извършват хиляди действия. Животът в този оживен свят прави много лесно пропускането на някои съобщения, които тялото ви ви изпраща. И последиците от липсата на комуникация и реагиране на тези сигнали могат да бъдат драстични.

Затова ние направихме списък с признаци, които показват, че бъбреците ви не работят правилно. Колко от тези сигнали ви изпраща тялото ви?

Когато бъбреците ви не функционират правилно, това означава, че токсините не могат да излязат от тялото чрез урина и остават в кръвта. Повишеното ниво на токсини затруднява заспиването. Ето защо, когато спите по-малко, увеличавате шансовете за намаляване на бъбречната функция .

Предупреждение: Хората с хронична бъбречна болест по-често страдат от сънна апнея . Сънната апнея е нарушение, което причинява една или повече паузи в дъха, когато спите. Тези паузи могат да продължат от няколко секунди до минута. След всяка пауза нормалното дишане се връща със силно хъркане. Непрекъснатото тежко хъркане сигнализира, че е време да посетите лекар.

Здравите и правилно функциониращи бъбреци преобразуват витамин D в телата ни, за да поддържат здрави кости и да произвеждат хормон, наречен еритропоетин (EPO) . Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Когато бъбреците не функционират правилно, те произвеждат по-малко ЕРО. Намаляването на червените кръвни клетки (тези, които пренасят кислород) води до бърза умора на мускулите и мозъка.

Предупреждение: Обикновено хората с хронична бъбречна болест имат анемия . Анемията може да започне да се развива, когато някой има 20% до 50% от нормалната бъбречна функция. Ако си почивате и спите достатъчно, но продължавате да изпитвате чувство на умора, ниски нива на енергия и обща слабост, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

8. Наличие на суха и сърбяща кожа

Здравите бъбреци вършат огромна работа, като премахват отпадъците и излишната течност от кръвта, помагат за производството на червени кръвни клетки и поддържат правилното количество минерали в тялото ви. Сърбежът и сухата кожа сигнализират за неуспеха на бъбреците да поддържат правилния баланс на минерали и хранителни вещества, което може да доведе до костни и бъбречни заболявания.

Предупреждение: Ако имате суха и сърбяща кожа, опитайте се да останете по-хидратирани. Не забравяйте, преди да вземете някакви лекарства за сърбеж, консултирайте се с Вашия лекар. Някои лекарства съдържат съставки, които потенциално могат да увредят още повече бъбречната Ви функция.

7. Изпитване на лош дъх и метален вкус

Когато отпадъците се натрупват в кръвта, това променя вкуса на храната и оставя метален вкус в устата ви. Лошият дъх е друг признак за прекалено много токсини и замърсяване в кръвта. Освен това може да спрете да искате месо и да загубите апетита си като цяло, което може да доведе до нездравословна загуба на тегло.

Предупреждение: Има различни причини, поради които храната може да има метален вкус (от алергии до лошо здраве на устната кухина). Обикновено металическият вкус в устата ви трябва да изчезне, ако предполагаемата причина е била лекувана. Ако вкусът продължава да се проявява, трябва да се свържете с Вашия лекар.

6. Задух

Връзката между бъбречните заболявания и затрудненото дишане , особено след малко усилия, се дължи на два фактора. Първо, допълнителната течност в тялото се премества в белите дробове, когато бъбреците не функционират правилно. Второ, анемията лишава тялото ви от кислород и това води до задух.

Предупреждение: Има различни причини за задух от бъбречна недостатъчност до астма и рак на белия дроб или сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че постоянно сте без дъх, след като сте положили много малко усилия, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

5. Подуване в глезените, краката и ръцете

Бъбреците, които не работят правилно, не премахват излишната течност от тялото. Това води до задържане на натрий, което причинява подуване на глезените, краката и ръцете . Подуването на долните части на тялото ви също може да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените на краката.

Предупреждение: Понякога приемането на лекарства, намаляването на солта и отстраняването на излишната течност в тялото може да спре подуването. Ако не помогне, тогава се нуждаете от отделно лечение.

4.  болки в гърба и кръста

Бъбречната недостатъчност може да доведе до болки в кръста, които обикновено са дълбоки и се намират точно под гръдния кош . Може да се усети в предната част на слабините или бедрата. Болките в гърба и краката могат да бъдат причинени от бъбречни кисти, които са големи торбички, пълни с течност,  резултат от поликистозна бъбречна болест.

Съвет: Болката в кръста, причинена от бъбречна недостатъчност, е придружена от гадене, повръщане, висока телесна температура и често уриниране. Нормалната болка в гърба, която няма корелация с бъбреците, се държи по различен начин : болката е по-локализирана и се случва внезапно, няма треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчетата за облекчаване на болката са неефективни, уверете се, че посещавате Вашия лекар.

3. Подпухнали очи

Ранен признак, че филтърната система на бъбреците ви е повредена, е появата на протеин в урината, което може да доведе до подпухналост около зоната на очите. Подпухналостта около окото ви може да се обясни с факта, че бъбреците ви изтичат голямо количество протеин в урината, вместо да го задържат и разпределят в тялото.

Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеини, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите си, не забравяйте да уговорите среща за посещение при Вашия лекар.

2. Високо кръвно налягане

Вашата кръвоносна система и бъбреците зависят един от друг . Бъбреците имат малки нефрони, които филтрират отпадъците и излишните течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта ви, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.

Съвет: Научете се да управлявате високото си кръвно налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Добавете храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя участва в производството на червени кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване на анемия.

1. Промени в уринирането

Бъбреците ви са отговорни за производството на урина и елиминирането на отпадъците чрез нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да се пренебрегват . Често срещаните видове промени включват:

Повишена нужда от уриниране, особено през нощта. Някъде между 4 и 10 пъти на ден се счита за нормално.

Виждане на кръв в урината. Здравите бъбреци филтрират отпадъците от кръвта, за да произвеждат урина, но ако филтърът е повреден, кръвните клетки могат да започнат да излизат навън.

Facebook Comments Box

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *