Отпускат още 100 милиона лева за безлихвени заеми

Отпускат още 100 милиона лева за безлихвени заеми
0 Shares

Програмата на Българската банка за развитие (ББР) за безлихвено кредитиране на работещи в неплатен отпуск заради затворени бизнеси и на самоосигуряващи се лица се увеличава със 100 млн. лв. Това одобри днес кабинета на редовното си заседание, предава Сега.

„По този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, както и от продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори на ББР“, се посочва в правителствено прессъобщение.

Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по другата антикризисна програма на ББР – портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и пандемията.

В края на февруари ББР съобщи, че парите за безлихвено кредитиране на граждани, останали без работа и доходи заради пандемията, са почти привършили. От 12 банки-партньори само две все още имат неизразходвани квоти – Инвестбанк и Търговска банка Д. Останалите са прекратили отпускането на заеми.

Програмата стартира през май 2020 г. с бюджет от 200 млн. лв. при следните условия – максимален размер на заемите до 4500 лв. на три порции от 1500 лв., максимален срок за погасяване 5 години и с 6 до 12 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. От тогава тя на няколко пъти бе преправяна. Последно през февруари т.г. действието на схемата бе удължено до юни 2021 г., а максималният размер на заема бе увеличен на 6900 лв.

До момента безлихвени кредити са получили близо 37 000 души,

а общата сума на отпуснатите заеми е над 164.2 млн. лв. Поне още 10 000 заявления чакат одобрение в банките партньори.

В същото време схемата към евтините кредити за бизнеса, гарантирани от ББР, не се радва на толкова голям интерес. От лятото досега са финансирани малко над 1300 малки и средни предприятия, получили средно по около 125 хил. лв. заем. Общо раздадените от банките фирмени заеми с гаранции от ББР са на стойност 164 млн. лв. Сумата е пренебрежимо малка на фона на очакванията да бъде мобилизиран общ кредитен ресурс от близо 2 млрд. лв. Държавата отпусна 500 млн. лв. допълнителен капитал на ББР за портфейлни гаранции пред търговските банки за нисколихвени и с ниско обезпечение кредити за пострадалите от пандемията компании. ББР поема 80% от обезпечението. Сега 100 млн. лв. от тези гаранции ББР ще пренасочи към безлихвените кредити за гражданите.

Междувременно Министерството на икономиката се похвали, че вече е започнало изплащането на ковид-помощите за средните предприятия по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Така след шест месеца чакане кандидаствалите фирми най-после имат достъп до безвъзмездна помощ.

През август 2020 г. над 1900 средни предприятия подадоха заявления за грантове в размер от 30 000 до 150 000 лв. В началото на декември Управляващият орган на ОПИК публикува списък с 1703 одобрени компании. Техните заявления за безвъзмездна помощ бяха на стойност 233 млн. лв. – с 33 млн. повече от определеният бюджет от 200 млн. лв. Първоначално от европрограмата предложиха за финансиране само 1 285 от одобрените средни предприятия, чиито заявления бяха за 178.193 млн. лв. Останалите 418 фирми с искана помощ за 55.316 млн. лв. останаха в резервен списък.

Днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че към момента са сключени 1 507 договора за ковид-помощи на стойност 207.267 млн. лева. Останалите договори щели да бъдат факт до средата на месец март.

Подписването на договор обаче не е достатъчно условие фирмите да получат парите. Те трябва да подадат още документи, като например финален отчет, придружен с искане за окончателно плащане за целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта. До момента такива отчети са подали едва 229 от компаниите.

Всеки бенефициент може да предяви пред УО на ОПИК и искане за авансово плащане в размер до 40% от общата сума по договора, става ясно от съобщението на Министерство на икономиката.

По мярката „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ можеха да кандидатстват фирми с 50 до 250 души персонал от всички сектори на икономиката с изключение на земеделието и финансовия сектор. Едно от изискванията към кандидатите беше да са регистрирали спад от поне 20% в оборота спрямо 2019 г. за един от месеците в периода от 1 февруари до юли 2020 г. Половин година по-късно вече има шанс първите средни предприятия да получат безвъзмездна помощ от 30 000 до 150 000 лв.,

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *