Дори и под карантина ще може да се гласува

Дори и под карантина ще може да се гласува

Централната избирателна комисия /ЦИК/ определи реда как ще се създават секциите за хората, които са под карантина и искат да гласуват на парламентарните избори, каза пред журналисти Димитър Димитров, член и говорител на Централната избирателна комисия, предаде БТА.

Заявления от тези хора се подават до 31 март. Секция се създава, ако има поне десет заявления в съответната община по местоживеене на избирателите под карантина. Общинската администрация проверява дали хората, подали заявления, са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

Досега са подадени общо 63 500 заявления за отваряне на изборни секции в чужбина. От тях хартиените са само 1230, другите са подадени по електронен път. Най-много заявления са подадени от Турция – 15 000, от Великобритания – 12 000, от Германия – 9500, САЩ – 3900 и т.н. Заявления се подават до 9 март. Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази, която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната, поясни Димитров.

В ЦИК през последната седмица са постъпили две жалби. Те се отнасят до датата, след която се признават за валидни личните документи с изтекъл срок през миналата година.

От петте инициативни комитета, които са се регистрирали в подкрепа на независими кандидати, проверките на два са завършили, съобщи Димитров.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *