Акад. Богдан Петрунов: Ваксините са доказано безвредни и пазят от тежко боледуване

Акад. Богдан Петрунов: Ваксините са доказано безвредни и пазят от тежко боледуване
0 Shares

„Ваксините, които се използват срещу Covid-19, са доказано безвредни. И двата вида – РНК и векторни – изпълняват своята функция, която е да не се боледува тежко. Основният въпрос, който остава, е доколко те ще ни предпазят от разпространението на инфекцията“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него да края на годината ще има отговор и на тази неяснота.

Той подчерта, че не трябва скоро да се разделяме с маските и беше категоричен, че те трябва да се носят дори и след ваксиниране, защото имунизираният човек може да пренася вируса, а и коронавирусът може да попадне отново в организма му.

„Ваксините създават много добър имунитет, независимо от многото варианти на вируса“, уточни той и посочи, че фирмата „Модерна“ интензивно работи по създаване на трета реимунизация, която да включва всички мутации на Covid-19.

Имунологът обясни, че след поставянето на първата доза ваксина, независимо от кой вид е тя – „Пфайзер“, „Модерна“ или „АстраЗенека“ – процесът на образуване на антитела е в рамките на 14 до 21 дни:

„Тогава вече имаме имунитет, който дава възможност да се справим с една инфекция, но той не е траен, ако не се постави втората доза“.

Препоръката на академика е да се внимава и да се спазват мерките във времето между „първата и втората игла“.

„Не е сериозно да се сравнява имунитетът, създаден от ваксините, с този – придобит след боледуване. Няма да е научно обосновано. И двата имунитета са много важни“, коментира акад. Петрунов.

Имунологът акцентира, че ако не се постигне имунитет на над 70% от населението, епидемията няма да загасне и вирусът ще продължи с години да се разпространява между хората:

„Ще трябва да живеем с противоепидемични мерки, а може и да се налагат чести ваксинации“.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *