Важно! Нови промени в пенсиите

Важно! Нови промени в пенсиите
0 Shares

В последния ден, в който депутатите могат да се внасят предложения преди второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, такива постъпиха от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувана от Националния статистически институт, вместо биометрични таблици. Това предвиждат предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ.

Причина за новият начин за преизчисляване е, че настоящите таблици не са публични и лицата, на които им предстои пенсиониране не могат да се информират за размера на пенсията.

„Ясното определяне на използваната таблица на законово ниво премахва необходимоста да се одобряват биометричните таблици, използвани от пенсионните дружества, за разлика от действащата регулация, като така се постига и намаляване на административната тежест за бизнеса“, посочват в мотивите се депутатите от ГЕРБ.

Предложените промени засягат и задължителното пенсионно осигуряване. Според депутатите трябва да е ясно разписано как те изчисляват, както това е детайлно уредено в нормативната уредба за пенсиите от държавното обществено осигуряване. „Затова предлагаме в наредбата на Комисията по финансов надзор като държавен орган с необходимата експертиза и надзорни функции да бъдат посочени формули за изчисляване на пенсиите. Не може да се допуска една и съща пенсията да се смята по различен начин от различните дружества, при това без хората да са наясно какъв е той“, става ясно от мотивите.

Предложение за премахване на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия пък прави депутатът от “Обединени патриоти” Александър Сиди . „Този подход на практика прави възможно изчерпването на средства, предназначени за допълване на основната пенсия през периода, в който пенсията от втория стълб ще се изплаща като единствена такава“, мотивира предложението си. Сиди обяснва, че при 9-10 000 лева средно натрупване в партидите на осигурените лица , каквито са очакванията за края на 2021-а, няма как да се генерира допълнителна пенсия в размер на 300 лв. на месец, колкото е минималната в първия стълб. Внесеният проект предвижда да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от Националния осигурителен институт и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система.

По-рано от БСП също внесоха предложения за промени. Едно от тях е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *