В Германия ще дават по €1200 на калпак без никакви условия за 3 години, а у нас кога

В Германия ще дават по €1200 на калпак без никакви условия за 3 години, а у нас кога

През последните няколко години редица европейски държави тестваха въвеждането на безусловен базов доход, пише money.bg. Последният пример в тази посока дойде от Испания.

След разразяването на кризата в резултат на пандемията Мадрид обяви, че ще започне изплащането на известната още като гражданска заплата първо на най-засегнатите от нея хора. Сега и в най-голямата икономика на Стария континент се готвят да въведат базов доход като част от проучване.

Инициативата е на Германския институт за икономически изследвания и асоциацията Mein Grundenkommen. Тя предвижда 120 души да получават по 1200 евро месечно за период от три години напълно безусловно. Единственото изискване е те да са над 18-годишна възраст и да живеят постоянно в страната. За участващите не е от значение дали и какво работят, както и какви са доходите им.

Хората, които биха искали да се включат в инициативата, могат да подават документи от 18 август до 10 ноември. Изплащането на първия транш от гражданската заплата ще започне от 2021 година. През трите години, през които ще трае проучването, участниците ще трябва периодично да попълват онлайн въпросници, свързани със заетостта им, свободното им време, потребителските им навици и други. Средствата за инициативата няма да бъдат осигурени от държавата, а от общо над 141 хиляди частни дарители.

“Искаме да разберем как безусловния базов доход променя хората и обществото. Искаме да знаем как той се отразява върху поведението и нагласите и дали може да помогне да се справим с настоящите предизвикателства, пред които обществото е изправено”, обяснява Махаел Бомайер от Mein Grundenkommen.

“Изследването трябва да ни даде информация дали ефектът от базовия доход произтича от наличието на повече средства или от безусловното му осигуряване. За повечето хора този доход не означава повече пари, а повече сигурност. Искаме да разберем дали той може да направи обществото по-устойчиво на кризи”, добавя той.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *