Борисов: Ще удържим пандемията с усилено ваксиниране

Борисов: Ще удържим пандемията с усилено ваксиниране
0 Shares

Броят на заразените с COVID-19 в България се увеличава, но плавно. Това е и целта на нашите мерки – да не допускаме по-сериозен ръст на случаите. Виждаме и умората сред хората от ограниченията, но трябва да действаме разумно. Само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози от ваксините. Това ще ни позволи сериозно да ускорим процеса по имунизация, което ще е важна стъпка напред в битката с вируса. В България все още няма доказани случаи на южноафриканския и южноамериканския щам на COVID-19, каза Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов напомни също, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна“, заяви министър Ангелов.

Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от Европейската комисия (ЕК) по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Пфайзер и Бионтех, пише Блиц.

„Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави министър Костадин Ангелов.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *