Румен Радев подписа важен документ и развали срядата на Бойко Борисов

Румен Радев подписа важен документ и развали срядата на Бойко Борисов
0 Shares

Президентът Румен Радев развали плановете на правителството с последния си ход.

Той сложи подписа си и наложи поредно за мандата си вето. Този път на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва обвинител номер едно или негови заместници.

Според президента приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.

С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

В мотивите си президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и срещу лица на висши държавни длъжности, е основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

За последната година и половина това е третата различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема.

Според Радев люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *