Идва голямо застудяване, температурите падат с 20-25 градуса

Идва голямо застудяване, температурите падат с 20-25 градуса
0 Shares

Синоптиците предупреждават за рязко понижение на температурите до няколко дни.

Небето над страната в последните дни е оранжево, а в Западна Европа публикуват снимки от ръждива снежна покривка. Това се дължи на мощни прашни бури от Сахара и южен вятър, носещ пустинния пясък насам. Това се случва на фона на необичайно топлите февруарски дни у нас.
„Бяхме на косъм да подобрим рекордите. През рекордно топлия февруари точно на същите дати е било малко-по топло през изминали години. Въпреки това затоплянето не е в абсолютно цялата страна. Дунавската равнина тъне в мъгли“, заяви климатологът Симеон Матев в ефира на „България сутрин“.

По думите му се очаква застудяване през втората половина на седмицата.

„Гответе се за доста голямо температурно понижение. В петък в цялата страна температурите ще бъдат отрицателни – ще се понижат с около 20-25 градуса. Очакват ни истински амплитуди“, смята Матев.

Той коментира и ситуацията с пясъка от Сахара.

„Не е толкова рядко явление. Годишно 3-4 пъти ставаме свидетели на тези така наречените „кални валежи“. Възможно е и днес, ако някъде превали, да има следи от този оранжев прах. И ако искате можете да пипнете сахарския пясък“, добави климатологът пред Bulgaria ON AIR.
Той нарече ситуацията с валежите през януари „уникална“. Те предизвикаха и някои срутища, които обаче невинаги могат да бъдат прогнозирани.

„Нашата територия не е нещо уникално и извънредно. Навсякъде има проблеми след такива обилни дъждове. Свлачищата и срутищата се задействат от активни валежи. Период без валежи ще намали тези опасни явления. При планиране на път текат много сложни процедури и работят много специалисти, но невинаги можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза късмет“, добави Матев.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *