АЗП: Колекторските фирми подвеждат длъжници и заобикалят 10-годишната давност

АЗП: Колекторските фирми подвеждат длъжници и заобикалят 10-годишната давност
0 Shares

Тези компании са успели да измислят начин, които да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност.

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) информира, че е получила редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове.

Проверка на АЗП е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин човек губи правото си да се позове на давността, пише www.dunavmost.com.

Така например ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите, описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога, за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата.

Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите, както и омбудсмана Диана Ковачева.

От АЗП апелират към потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *