Първан Симеонов: Радев е извън плана на Борисов. Проби им системата и ще го мачкат яко

Първан Симеонов: Радев е извън плана на Борисов. Проби им системата и ще го мачкат яко
0 Shares

Тази позиция защити особено силно Първан Симеонов, предвид и думите на Радев при отчета му, че можело да се направи правителство на задкулисието – според Симеонов това е сигнал, че Радев сочи себе си за алтернатива. „За пръв път в лицето на Радев имаме нещо, което е извън плана на Борисов. Този им проби системата и те няма да му простят – ще го мачкат яко“.

Ако нямаш ясна партийна подкрепа, трудна работа. Около това мнение се обединиха политолозите Първан Симеонов (Галъп) и Димитър Ганев (Тренд) за обявеното от президента Румен Радев намерение да се кандидатира за втори мандат. Според двамата, с обявяването на намерение да се бори за втори мандат Румен Радев прави тактически ход, който е рискован. Ако има договорка с БСП за това, то е хитро.

Ако не, е рисково, коментира Симеонов. Същевременно Ганев предупреди пред БНТ, че Корнелия Нинова не е позволила да се отвори фронт и заради Радев и засега има спокойствие. Но въпросът дали има напрежение остава, смята политологът. И двамата политолози смятат, че Радев опитва да изземе думата „алтернатива“ и да обърне нещата в българската политика само на „Радев срещу Борисов“ т.е. другите алтернативи – БСП, „Демократична България“, Мая Манолова, да избледнеят.

Той смята и, че сега Радев ще налага все по-твърд тон, а Борисов ще е все по-гъвкав в говоренето. „Аз действам, пък вие се редете по мен – затова казвам, че ходът е смел“, анализира Симеонов обявяването на намерението на Радев да се кандидатира за втори мандат. Ганев обаче счита, че е комично да си мислим, че Бойко Борисов се готви да е кандидат за президент 9 месеца преди самите президентски избори. Според Ганев, ще е ясно кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент чак в средата на септември. „Всички опции според мен са на масата”.

Не знаем колко хора ще отидат на парламентарните избори – така Ганев коментира всички прогнози какво ще се случи на този вот. И обясни, че няма как да се предвиди как ще се държат и колко ще гласуват заради страха от пандемията. Залогът е много голям, подчерта пред Нова телевизия Росен Карадимов. И заяви, че „който е заел крайна позиция, губи“. Той похвали „Балкански поток“, защото не било въпрос за пари, а че проектът ни пази – където имало газопроводи, нямало войни, повтори Карадимов сентенцията на Бойко Борисов.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *