Маркет линкс: “Патриотите” са аут от следващия парламент

Маркет линкс: “Патриотите” са аут от следващия парламент
0 Shares

Според ново проучване, извършено от “Маркет линкс”, шест партии ще влязат в парламента след изборите на 4 април. Той финансирано съвместно с bTV.

Според проучването ГЕРБ получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП. Трета политическа партия е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 12,3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента – със 7,6%.

Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание – „Демократична България“ с 5,4% и „Изправи се.бг“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с 4,5%. “Обединени патриоти” са с 2,9% от всички гласове и са на ръба.

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, коментира социологът Добромир Живков. Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът.

Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“. Има много съществена разлика в нагласите по населени места.

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от Covid-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме.

На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване – 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината – 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата. Значителна част от запитаните – 66%, са недоволни от развитието на страната ни.

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас“, каза социологът Добромир Живков.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *