Красимир Вълчев: Учебната година няма да се удължава. Ще бъде до края на юни

Красимир Вълчев: Учебната година няма да се удължава. Ще бъде до края на юни
0 Shares

Учим относително нормално в условията на коронавирус. Нормално е да сме притеснени. Вирусът не отслабва, но не можем да затворим обществения живот и образователната система за година – година и половина. В началото на учебната година дадохме възможност на най-предпазливите родители да задържат учениците в домовете си. Имаме около 1400 одобрени заявления, като половината от тях са за начален етап. В много училища се създадоха и много добри възможности децата да участват в образователния процес от вкъщи“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„170 000 ученици и 30 000 учители, което е близо 200 000 души, които се включват в образователния процес в училище от утре. Имаме над половин милион души в момента, които са присъствено. Това са 230 000 деца в предучилищна възраст, 240 000 ученици в начален етап, както и учителите. За един месец над половин милион души ще са в образователната система. Само две на хиляда са положителните тестове в системата. Ако всички ученици тръгнат на училище, това са 1.1 млн. души. Това е система на много часово многочислено взаимодействие. Класната стая е факторът, който свързва малките мрежи в една голяма и ние трябва да бъдем предпазливи. Всички прозорци ще се отварят в началото на междучасието и ще се затварят в края му. Всички ученици от 5-и до 12-и клас ще носят маски. Препоръчахме и въвеждането на почивка от носенето на маски. Предоставили сме и допълнително финансиране на училищата, с което някои училища вече са закупили въздухопречистватели. Вече има около 9 000 закупени. Февруари и март ще бъдат трудни месеци, защото все още нямаме изграден колективен имунитет“, заяви министърът.

„24% от учителите са заявили, че ще се ваксинират. За нас е важно, че образователната система е изведена в приоритетните групи. Има една сдържаност по отношение на ваксините, но съм сигурен, че процентът на учителите ще нарасне, когато повече хора се ваксинират. Сдържани сме откъм цялостна информационна кампания, защото нямаме още ваксини от всички технологии. Процентът не е нисък и той ще се увеличи. Учителите са една представителна извадка на обществото. Има сдържаност, сигурно има и недоверие, но то е към тези ваксини по принцип, защото са бързо произведени. Аз нямам притеснения и ще се ваксинирам“, каза още той.

„Вече удължихме учебната година, или по-скоро дадохме възможност на училищата да изберат. За 1-3-ти клас с 3 седмици, за 4-6-и клас с 2 седмици. 313 училища избраха да учат през юни, а през декември да имат проектни дейности и занимания. Имаме и диференцирано отучване за децата, които имат слаба оценка или не са се включили в електронна среда. Проблемът е, че юли месец вече е много топло и месеците са ваканционни. До края на юни до голяма степен сме удължили учебната година. Нямаме нужда юли месец да се учи. 1-4 клас не са учили по-малко от предходни години. Занапред няма да имаме и грипни ваканции. При най-малките нямаме загуба от ученето в електронна среда“, добави Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран и аз мога със заповед да го удължа. Не възнамерявам да предлагам промяна в закона, за да се променят датата за начало на учебната година“, допълни той.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *