Германия препоръчва ковид ваксината на AstraZeneca само за лица под 65 години

Германия препоръчва ковид ваксината на AstraZeneca само за лица под 65 години
0 Shares

Ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca трябва да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години, заяви в четвъртък Германският комитет по ваксините към института „Робeрт Кох“ (STIKO) в проект за актуализация на препоръката си за ваксината, като това става само ден преди решението на Европейската агенция по лекарството относно тази ваксина, съобщават Ройтерс и БНР.

„Понастоящем няма достатъчно данни за оценка на ефикасността на ваксината за хора над 65-годишна възраст“, заяви комисията в проект за резолюция, предоставен в четвъртък на германското министерство на здравеопазването.

„Ваксината на AstraZeneca, за разлика от РНК (mRNA) ваксините, трябва да се предлага само на хора на възраст между 18 и 64 години на всеки етап“, се посочва в проекторешението на Германската ваксинационна комисия.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да вземе решение дали да одобри ваксината на AstraZeneca в петък (29- януари).

Британско-шведската компания отрече в началото на седмицата, че нейната коронавирусна ваксина не е много ефективна за хора над 65 годишна възраст, след като преди това германски медии съобщиха, че немски управляващи се опасяват, че ваксината може да не бъде одобрена в Европейския съюз за употреба при възрастни хора.

Германското министерство на здравеопазването заяви от своя страна, че при 341 души, ваксинирани в групата на възраст от 65 и повече години, само един от тях се е заразил с коронавирус, което означава, че Ваксинационната комисия на немския институт „Робeрт Кох“ (STIKO) не е успяла да изведе статистически значимо изявление.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че компанията разполага с по-малко данни от други производители на лекарства за възрастни хора, тъй като тя е започнала по-късно да ваксинира възрастни хора.

„Но имаме силни данни, показващи много силно производство на антитела срещу вируса при възрастните хора, подобно на това, което наблюдаваме при по-младите хора“, каза той пред вестник Die Welt в интервю по-рано тази седмица, напомня Ройтерс.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *