Пенсиите се вдигат средно със 181 лева без „трите златни години“

Пенсиите се вдигат средно със 181 лева без "трите златни години"
0 Shares

Най-облагодетелствани от варианта да не посочват доходите си до 2000 г. са учителите, старата формула е подходяща за миньори, енергетици и военни

Възможността да се избира по коя формула да се изчислява индивидуалният коефициент на пенсионерите, за да получат хората по-високи пари за старини, бе дадена с промени в Кодекса за социално осигуряване през 2019 г. Тя ще може да бъде използвана до началото на 2023 г. Дотук се стигна, след като 3 месеца след влизане в сила на новата формула прогнозите на НОИ показаха, че 31 на сто от новите пенсионери ще бъдат ощетени от методологията. Според нея при изчисляване на индивидуалния коефициент се взема осигурителният доход само след 2000 г. По стария ред хората могат да избират 3-те “златни години” стаж отпреди 1997 г.

Махането на 3-те „златни години“ е вдигнало средно със 181 лв. парите на пловдивчани, които са с пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това е най-масовата пенсия. Така при първите, трудили се при трета категория труд от област Пловдив, които имат право на избор, 370 души взимат средно по 657 лв. месечно.

Общо при над 5200 пенсионери от Пловдив и региона, които са имали право на избор как да им се изчислят парите за старини, по-благоприятна е новата методика, като средният размер на пенсията им е 537 лв. Това са 56 на сто от новите пенсионери.

По данни на НОИ, при 1686 пловдивчани с увреждания, които са навършили години за пенсиониране, по-високи са били парите, изчислени без 3-те „златни години“. Докато при други 441 старата методика е била по-благоприятна. Това означава, че при седем от десет инвалиди новата формула е била по-изгодна. Пенсионерите по трудова злополука, които са отбелязали, че искат парите им да бъдат изчислени и по двете методики, са само двама. При тях ползването само на стаж след 2000 г. е изчислило пенсии над 900 лв.

Учителите и инвалидите печелят при отказ да се пенсионират по стария ред с 3-те “златни години” стаж отпреди 1997 г. Определянето на пенсията им по новата методика, при която при изчисляване на индивидуалния коефициент се взема осигурителният им доход само след 2000 г., е по-изгодно за тях.

При всеки трети пенсиониран педагог новата формула му осигурява по-висока пенсия. Причината е, че през последните години заплатите им растат. При хората в сектор „Сигурност“, като полицаи, военни и пожарникари, почти наравно е изборът на методика за пенсиониране. Тези, които използват новата обаче, взимат средно със 193 лв. повече.

Няма разлика при изчисляването на пенсията по новата и старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

За категорийните работници, като миньорите, пилотите, служителите в тежката промишленост и енергетиката обаче, както и за хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г., е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите им са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

При подаването на документи за пенсиониране трябва да се предостави информация за „златните години“ стаж отпреди 1997 г., за да може НОИ автоматично да изчисли пенсията в двата варианта – и по старата, и по новата формула. Отпуска се по-високата. Ако стажът преди 1997 г. не бъде посочен, то пенсията се изчислява по новата методика само със стажа след 2000 г.

Facebook Comments

0 Shares

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *