Край на топлото време. През новата седмица ще вали сняг

Край на топлото време. През новата седмица ще вали сняг
0 Shares

И днес температурите в по-голямата част от страната, където духаше топъл югозападен вятър, са необичайно високи за януари. Максималната във Варна и Ловеч е 17°, в Плевен – 16°, в София – 9°. В същото време в районите без вятър беше съществено по-хладно – едва около 5° – 6°, съобщава БНТ.

През нощта ще бъде облачно и на много места ще вали дъжд, но още след полунощ от запад на изток валежите ще започнат да спират, най-късно в източните райони. Температурите ще бъдат в широки граници – минималните – от 0° до 8°, максималните – от 6° до 15°.

Утре облачността временно ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, но след обяд от югозапад отново ще се увеличи и отново ще завали. Ще духа умерен, на север от планините временно силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от юг.

В планините за пореден ден ще бъде много ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен югозападен вятър. Ще е предимно облачно. Ще има и райони с валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на надморска височина около 1500 метра.

След обяд в масивите от Югозападна България облачността временно ще се разкъса Максималните температури в курортите ще са от минус 1° на Алеко, около 3°в Боровец и Пампорово и до 10° в Банско.

И на Балканите ще бъде ветровито и все още топло за сезона. След временно спиране отново ще завали, като по-интензивни валежи се очакват в южните и западни части от полуострова.

Проливни валежи ще има и на Апенините. Облачно ще бъде времето и в по-голямата част от Европа, с валежи, а в южните райони ще бъде и ветровито. В северозападната част на континента ще бъде по-студено от обичайното и ще вали предимно сняг.

У нас, валежи, все още от дъжд, се очакват и през нощта срещу понеделник, и в понеделник. Ще се задържи все още необичайно топло, но в следобедните часове вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква по-студен въздух.

Очакванията са във вторник, с продължаващото застудяване, в много райони от страната дъждът да премине в сняг. В сряда валежите постепенно ще спират, а в четвъртък се очаква ново затопляне.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *