Борисов пуска Петър Стоянов за премиер?

Борисов пуска Петър Стоянов за премиер?
0 Shares

Неочакван и радикален ход на ГЕРБ за следващ кабинет може да изненада и най-вещите политици, критици и симпатизанти на властта. За да възстановят имиджа си, управляващите обсъждали доста смел вариант – да издигнат премиер-седесар след изборите.

Сред десните върви упорит слух, че е възможно след изборите, в случай че партията на Борисов получи най-много гласове, да предложи правителство начело с бившия президент Петър Стоянов. Един от най-успешните ни стопани на „Дондуков“2 в зората на демокрацията хем е обединител, хем от години демонстрира съгласие с тезите на партията на Борисов, е големият коз на кандидатурата му.

„Петър Стоянов е силна политическа фигура – опитен политик, перфектен комуникатор и обичан от народа“, обясни идеята на ГЕРБ бивш седесар, който е навътре с казуса.

Всъщност идеята на изгубилата политическа мощ ГЕРБ била за известно време СДС да поеме тежестта и отговорността на властта, за да възстановят и изгладят ударения имидж и негативите от управлението.

При въпросния вариант обаче, сините трябва да поемат временно ударите от народното недоволство, докато ГЕРБ са в „политически отпуск”.

С евентуален премиер Стоянов, сегашните управляващи се надявали за няколко месеца да смогнат да се изправят на крака и да си върнат народното доверие, а на по-късен етап вече да яхнат „белия кон“.

Управляващите умували да изпратят Стоянов към “Дондуков” 1 заради силния му авторитет още от зората на демокрацията и големия му опит в политиката. Експрезидентът винаги е бил фаворит на избирателите, а от друга страна не е свързан пряко с управлението на ГЕРБ, заради което не е натоварен с негативи. В същото време, от години, някогашният лидер на СДС даваше рамо на управляващите в критични моменти, като включително бе един от привържениците на обединението на сините с ГЕРБ.

Петър Стоянов смени на поста Желю Желев през 1997 г., след като първо спечели вътрешни избори срещу него, а след това и националния вот. През мандата си той прокарваше най-категорично политиката за евро-атлантическата интеграция на страната, наричайки я “цивилизационен избор” на България. През този мандат България подаде молба за членство в НАТО и ЕС.

Адвокатът от Пловдив бе и начело на СДС в периода 2005-2007 г. От 2010-а е президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Съпредседател е на Световния проект за справедливост във Вашингтон. Член е на Попечителския съвет на Александрийската библиотека, член на борда на Международния център за толерантност, диалог и сътрудничество между различните култури и религии “Низами”.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *