Радев: Цветанов ми сподели, че подмяна на вотове е имало, докато е бил в ГЕРБ

Радев: Цветанов ми сподели, че подмяна на вотове е имало, докато е бил в ГЕРБ
0 Shares

Любопитно разкритие направи президентът Румен Радев по време на срещата си с ГЕРБ.

“Цветан Цветанов ми сподели, че подмяна на вотове досега е имало, явно той изхожда от личен опит, докато все още беше в ГЕРБ”, каза той.

Държавният глава уточни, че не е нужно да го убеждават, че един закон може да бъде приет за една седмица и добави, че и преди е налагал вето на подобни законопроекти, имайки предвид, че Цвета карачнчева пробва да го убеди, че е нужна поредна промяна на Изборния кодекс, но не по начина на провеждане, а заради корона мерките, пише Novinite.bg.

“И аз мога да определя писането на Конституция за един ден като екзотична идея. Въпросът е може ли изборната администрация да се мобилизира за провеждането на следващите избори”, обясни още президентът. Според него е важно членовете на СИК да имат осигурени предпазни средства, както и подобни да бъдат набавени за избирателите.

“Най-важното на тези избори е осигуряването на здравна сигурност на гласоподавателите”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите.

Тя потвърди, че Изборният кодекс ще бъде променен, но само заради необходимите противоепидемични мерки в секциите.

“Направен е анализ на всички държави-членки на ЕС, които проведоха избори”. Това от своя страна добави вицепремиерът Томислав Дончев. По неговите думи много от практиките в други държави са неприложими у нас и даде за пример гласуването чрез упълномощено лице. Една подвижна секция ще може да обслужва между 30 и 35 адреса, като на един адрес често живее повече от един човек.

Дончев е скептичен, че може у нас да се въведе гласуване по пощата. За такова настояват от извънпарламентарната опозиция, която е убедена, че управляващите готвят поредна манипулация на вота.

ГЕРБ пък контраатакуваха, че именно президентът Радев подклажда подобни слухове.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *