Лекар почина след ваксиниране, за първи път заподозряха препарата на Пфайзер

Лекар почина след ваксиниране, за първи път заподозряха препарата на Пфайзер
0 Shares

Две седмици след като получава първата доза ваксина на „Пфайзер“, 56-годишен лекар от Флорида издъхва. Това е първият случай на територията на САЩ, в който човек умира след поставена ваксина срещу COVID-19, посочва Novini.bg

Здравните служби във Флорида и Центърът по контрол и превенция на заразите са започнали разследване по случая, за да се установи дали настъпилата смърт на д-р Грегъри Майкъл е в резултата от препарата на „Пфайзер„. От семейството на починалия са категорични, че той се е намирал в повече от добро здравословно състояние.

Д-р Майкъл е бил имунизиран в здравен център във Флорида на 18 декември, но три дни по-късно по краката и ръцете му се появяват дребни петна, поради което се подлага на медицински изследвания, които показват, че кръвната му картина е много под нормалните граници и той е приет в интензивното отделение.

В продължение на две седмици лекарите се опитват да повишат нивото му на тромбоцити в кръвта, но безуспешно, споделя съпругата му, цитирана от местното издание SunSentinel.

По думите ѝ той е „бил в съзнание и се е борил до последно“ по време на целия процес, но точно ден преди операцията получил инфаркт и починал.

Дарън Капрара, директор от кабинета по медицински експертизи в Маями-Дейд, заяви пред медиите, че в момента се води щателно разследване, потвърждавайки новината, че препаратът на „Пфайзер“ засега се разглежда като основният „заподозрян“, изиграл роля в смъртта на медицинското лице.

Говорител на Центъра по контрол и превенция на заразите коментира, че също водят разследване по случая и също допълни, че проучват каква е ролята на препарата на фармацевтичната компания в смъртта на д-р Майкъл.

От фирмата-производител Пфайзер обясниха за изданието SunSentinel, че са запознати със случая и определиха настъпилата смърт като „силно необичаен клиничен случай“. Говорител на компанията добави, че също водят разследване, но подчерта, че „едва ли има някаква пряка връзка с ваксината на този етап“.

От центъра по контрол и превенция съобщиха, че към днешна дата повече от пет милиона американци са получили ваксината на „Пфайзер„, като тяхното здравословно състояние от момента на имунизацията е под постоянно наблюдение.

Разследването по трагичния случай продължава и все още е рано за каквито и да е заключения, но всички са убедени в едно – д-р Грегъри Майкъл е бил в изключително добро здраве преди смъртта си.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *