Ангел Кунчев: Има надежда, че можем да облекчим мерките до края на месеца

Ангел Кунчев: Има надежда, че можем да облекчим мерките до края на месеца
0 Shares

Все още няма категоричен отговор на въпроса колко време ще продължи имунитетът след поставянето на ваксина. Въпреки това, според научните изследвания доц. Ангел Кунчев предполага, че става въпрос за период от 1-2 години.

У нас ще се правят и изследвания в рамките на две години – какъв е клетъчния и антителен имунитет при ваксинирани хора.

Кунчев коментира и изказване на доц. Чорбанов, че всички ваксинирани не трябва да спазват мерките.

„Доцент Чорбанов и Мангъров са тези, които допринесоха за това хората да не знаят на кого да вярват и какво да правят“, каза Кунчев пред БТВ.

Той коментира и, че риска след ваксинация намалява, но това не означава, че не трябва да се спазват мерките и хората да спрат да се пазят.

Най-големи количества на ваксина у нас и в ЕС са заявени от Астра Зенека. Ето защо:

„Тя е направена по класическа и позната технология, сходна е с руската ваксина. Астра Зенека беше доста напред в процеса за получаване на одобрение, очаквахме тя да пристигне първа, но нещата се промениха. Всичко е въпрос на седмици, ще започнат доставите скоро“, заяви Кунчев.

Доцентът изрази надежда, че все повече хора у нас ще искат да се ваксинират.

„Усещам едно нетърпение, хората се успокоиха и повече са желаещите. Около 40% се движи процентът сред учителите, но все още има хора, които се записват. При медиците също този процент скочи много“, заяви той.

Относно предстоящите избори, той категорично заяви, че не могат да се дадат прогнози как ще се развие до март или май коронавирусната инфекция.

Той коментира и евентуално разпускане на мерките.

„Страшно много ни се иска да стане по-бързо, но все още отговора е, че ще облекчим мерките тогава когато е възможно. Последните цифри ни дават голяма надежда, ако задържим такава тенденция това ще ни даде възможност да облекчим мерките. Ако обаче пречупим този тренд, както във Великобритания, това няма да е възможно“, каза Кунчев.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *