СДС разсекрети картите на Румен Радев: Това му е целта!

СДС разсекрети картите на Румен Радев: Това му е целта!
0 Shares

СДС излезе с остра позиция относно датата за парламентарните изборите и цялостната нерешителна позиция на президента Румен Радев по въпроса.

Ето я и нея:

„Във връзка с нерешителната позиция на президента Румен Радев, относно датата на парламентарните избори, и с цялото ни уважение към институцията Президент на Република България, заявяваме:

1. Румен Радев показва липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите.

2. Ясно е, че се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация.

3. Твърдеше, че всеки ден управление на ГЕРБ е пагубен за България и настояваше за незабавна оставка, а сега отдалечава датата. Това показва, че целта му е била да управлява в своя полза и изгода, чрез служебно правителство.

4. Деградирането на президентската институция достигна своята кулминация с нежеланието му близо година да свика КСНС за коронакризата, където да се изработи консенсусна национална политика, а не да се използва тежката ситуация за политически дивиденти и подриване на авторитета на отделни държавни институции.

5. Би било добре Радев да спази традицията на предшествениците си и да потърси мнението и на политическите сили, като проведе консултации с тях. Да, той не е задължен да го прави, но все пак България е парламентарна, а не президентска република.

6. Румен Радев се опитва да използва здравни аргументи, които не могат да бъдат категорични. Какви гаранции има, че през април пандемията ще бъде с по-малка сила, отколкото на 28-ми март?

Като оставаме с уважение към президентската институция и конституционното право на президента да определя датата на изборите смятаме, че той е длъжен да прави това максимално аргументирано и прозрачно. Поведението, което демонстрира досега, е безотговорно и недостойно за поста, който заема, и генералския му чин.

Ние категорично заявяваме, че следващият президент не трябва да бъде случайна, конюнктурна фигура, а изграден държавник, за когото интересът на България да е над неговия собствен“.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *