Исторически безредици в САЩ. Привърженици на Тръмп щурмуваха Конгреса

Исторически безредици в САЩ. Привърженици на Тръмп щурмуваха Конгреса
0 Shares

Безредици в столицата на Америка. Събрали са се демонстранти, подкрепящи действащия президент Тръмп, които не приемат изборните резултати. Ето какво се случва сега:

Протестиращи привържениц8и на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса в САЩ, предадоха американските медии. Това стана след като десетки хиляди симпатизанти на държавния глава се събраха във Вашингтон на протест срещу резултатите от президентските избори през ноември, предава svobodnaevropa.bg.

В началото на деня те започнаха да се събират в близост до Капитолия. Събитието се провежда под мотото “Марш за спасението на Америка”.

Пред тях говори и самият Тръмп, който за пореден път отправи недоказани твърдения за фалшифициране на изборните резултати от ноември.

“Да не признаваш нарушение, когато става въпрос за кражба. Държавата ни изтърпя достатъчно и ние няма да понасяме това повече”, каза Тръмп пред хората. Речта му продължи близо час и включваше обвинения срещу политици от средите на демократите и срещу представителите на медиите. Той нарече победите на представителите на Демократическата партия “експлозии от простотия”.

Малко по-късно стотици от поддръжниците му се насочиха към загражденията пред сградата на Конгреса. Те пробиха барикадите и полицейския кордон и нахлуха в сградата, в която се помещават двете камари на американския парламент.

Органите на реда използваха лютив спрей и сълзотворен газ, но не успяха да разпръснат тълпата. Полицията поиска подкрепления, но засега няма намеса от страна на Националната гвардия.

Малко по-рано в сградата беше започнало официалното преброяване на гласовете от изборите, подадени от електоралната колегия. Конгресмените, сенаторите и целият персонал на Капитолия бяха изолирани.

Представителите на Конгреса трябваше да потвърдят официално победата на Джо Байдън, който получи 306 електорски гласа срещу 232 за Тръмп. Много от съпартийците на настоящия президент заявиха, че ще потвърдят резултатите от вота, но десетки конгресмени и дузина сенатори обявиха, че ще оспорят резултатите от гласуването в няколко щати.

В последните дни самият Тръмп призоваваше вицепрезидентът Майк Пенс, който председателства процеса на преброяването, да се опита да наложи промяна на резултатите. Самият Пенс обаче заяви, че дори да изпитва съмнения в “честността“ на изборите, не е редно той да приема или отхвърля резултатите.

Facebook Comments

0 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *