Ледена епоха през януари! Термометрите падат до -20 градуса

Ледена епоха през януари! Термометрите падат до -20 градуса

Средните климатични максимални температури за месец януари са между 1 и 6 градуса, а средните минимални: между -3 и -6 градуса, пише Труд бг.

Сухите периоди за месеца са между 09 и 12, 22 и 26 януари, а валежните периоди: 03-08 януари, 13-21 и 27- 31 януари.

Поради по-стабилното време, удобни за туристите са високите части на нашите красиви планини, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване. Алпийските котки и снегоходките са необходим аксесоар при взимане на мерки против подхлъзване и затъване в преспите.

Като цяло месец януари 2021-а година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма.

През първите дни от новата 2021-а година ще има повече слънце.

От трети януари ще се заоблачи, а от четвърти до седми януари ще захладнее и ще има валежи от дъжд и сняг, по-интензивни в южните и западни части от страната. По планините ще вали сняг, повече над Рила и над Пирин.

От 10 до 14 януари ще вали сняг над цялата страна.

От 15 до 18 януари ще бъде студено с минимални температури около -20 градуса и дневни температури, които ще достигат едва до -10, -7 градуса.

След затопляне и по-сухо време от 18 до 24 януари следващият валежен период е от 25 до 27 януари и на 31 януари.

Опасни явления

Геомагнитните бури подминават Балканите

През повечето дни на януари слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 05 – 07 януари, около 13 януари и от 17 до 22 януари, като около 19 януари се очаква слаба геомагнитна буря.

В полярните области на Земята ще има слаби магнитни бури, но няма да засягат Балканите.

Все пак през тези дни е важно да минем в по-щадящ режим, защото е възможно обостряне на хроничните заболявания, по-силно чувство на тревога или безсъние. Знае се, че магнитните бури влияят на концентрацията и понякога водят до главоболие.

От 23 до края на месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват.

Народна метеорология

Сняг на Атанасовден носи голям берекет

Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината.

Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна. Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено, овцете ще са здрави, а ако вали сняг много пчели ще се нароят. Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз. Ако на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям. На свети Атанас си отива зимата.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *