Всички ученици обратно в клас след 18 януари

Всички ученици обратно в клас след 18 януари

Продължава обсъждането дали учениците трябва да се връщат в клас. Тази седмица ще се реши дали е възможно големите ученици да се върнат в класните стаи след 11 януари, но е по-вероятно това да стане след 18-и. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от Monitor.bg.

Причината е, че трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение и да се проследи развитието на ситуацията преди да се вземе решение.

Ситуацията може да се подобри, може да се влоши, заради празниците или новия щаб.. Ако се подобри, ще пристъпим на режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, една в класните стаи”, каза Вълчев.

Просветният министър уточни, че заповедта му, с която учениците от 5-и до 12-и клас ще учат в електронна среда до 31 януари, е съобразена със заповедта на здравния министър, според която се преустановяват присъствените занятия до края на месеца „Това бе означава, че големите ученици ще бъдат на електронно обучение до 31 януари”, каза Вълчев и допълни, че ще се решава седмица за седмица.

Следващата седмица от 11 януари обаче ще бъдат разрешени някои дейности – държавните изпити по професия, олимпиади, които не могат да са онлайн.

Днес в класните стаи трябваше да се върнат 247 000 ученици от първи от четвърти клас, като много малък процент от техните родители са подали заявления малчуганите да продължат да учат онлайн. „От общо 1300 подадени заявления за преминаване към електронно обучение 704 са на ученици от 1-4 клас.”, посочи Вълчев. Той обясни, че се наблюдава и обратното движени и една част децата, които са подали заявления в началото на годината за онлайн обучение, вече се връщат към присъственото.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски”. Той ще разговаря с учителския екип в първия ден, в който децата от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *