Варненския DJ Emotion e загиналият турист около връх Жълтец

Варненския DJ Emotion e загиналият турист около връх Жълтец

Вече е известна самоличността на загиналия турист. Оказа се, че той е известен варненец.

Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният Тодор Желязков DJ Emotion от Варна, съобщава Moreto.net.

Припомняме, фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа “Добрила”, като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Ж. и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила, като целта им е била за 2 дни да стигнат до Беклемето.

Мъж и жена, опитни туристи, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа. Думите им обаче не са успели да разубедят Тодор и неговият спътник от намеренията им.

Част от участъкът между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алписйкото било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Тодор и приятелят му обаче са нямали нито нужната екипировка, нито нужните умения и опит за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Нещо повече, те дори не са знаели какво ги очаква, защото не са били преминавали по маршрута дори и през лятото.

Фаталният инцидент се е случил реално още на първия стръмен и опасен склон, този при слизането от вр. Жълтец. Точно там при спускане, Тодор се подхлъзва и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. По-късно е установена смъртта му, а за днес бе планувано да бъде изнесено тялото. Операцията по изваждане на тялото обаче бе отложена заради мъглата и ураганния вятър.

Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две. По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Припомняме, през вчерашния ден в района на връх Ботев освен фаталния инцидента станаха и още няколко други, при които пострадаха 4 човека. На първия януари на косъм се размина и друг турист на пътеката за връх Ботев.

Заради почивните дни, тихото и слънчево време много туристи са предприели изкачването на първенеца на Стара планина през вчерашния ден. Целият терен обаче е бил заледен и изкачването без специализирана екипировка – котки и пикел е криело сериозен риск за туриситите.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *