Шампион по гребане вдигна римска вила за 5 милиона в село Герман и почина от инфаркт

Шампион по гребане вдигна римска вила за 5 милиона в село Герман и почина от инфаркт

В редица български градове и села могат да се видят всевъзможни архитектурни хрумвания, но безспорно едно от най-забележителните творения се намира в село Герман.

Зад тази вила обаче се крие и лична трагедия.

Къща за 5 млн. евро привлича погледите на хората, които минават през село Герман. Тя е издигната в римски стил, донякъде прилича на Народния театър, а заради купола й често я бъркат с черква и искат да влизат вътре, за да палят свещ. Нейна снимка е сред най-споделяните във Фейсбук, пише Блиц. Много от потребителите твърдят, че това си е истински кич и се чудят откъде собственикът е намерил пари за такъв строеж.
“Чичо ми мечтаеше за нея, откакто го помня, само за това говореше как иска да си построи римска къща”, разказва племеницата му Неда.

Тя отрича къщата да е кич и твърди, че хората, които идвали там, били на съвсем друго мнение.
Тони Митков, който е републикански шампион по гребане, наследява милиони и така започва строежът. Всичко е по поръчка, заради строителните материали се налага на няколко пъти да бута основите и после да ги вдига отново. И когато е почти готова, получава инфаркт и умира, без дори да може да й се нарадва или да поживее в нея. Няма свое семейство и деца и така наследница става племеничката му Неда, която се мести да живее в ексцентричния палат.
“И сега не е довършена, трябват ми поне два милиона, за да направя всичко. Римска вила – така се нарича и самият проект, това му беше заветна цел, мечта, откакто го помня, все за това говореше и в един момент тръгна да го прави малко с всички трудности, които дойдоха, тъй като беше почти невъзможно в България да се направи нещо такова, всичко е от камък, обработката беше трудна. По-голямата част от къщата е направена от тривертин – от този камък е направен Колизеума в Рим. Труден е, рядко се ползва, но е и много устойчив във времето. Бъркат я и с църква заради купола, защото е по-висок. Някои хора искат да влязат и да палят свещ. Вътре пак има колони, римски пана, целият под е с правена ръчно мозайка. На втория етаж подът е с полускъпоценни камъни – ахат, яспис, опал, които са съчетани в мозайка. Те са лечебни и излъчват енергия, помагат за хармонията, спокойствието, уюта”, разказва още наследничката.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *