Д-р Брънзалов: Дори тези, които са преболедували К-19, трябва да се ваксинират

Д-р Брънзалов: Дори тези, които са преболедували К-19, трябва да се ваксинират

Хората, които са прекарали COVID-19 са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, отколкото при поставяне на ваксина. По тази причина трябва дори и те да се ваксинират. Това каза в студиото на Нова телевизия заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Тази ваксина се поставя за пръв път на човешката популация и се надявам да се намерят отговорите, които да задоволяват всички нас. Най-приятният отговор ще е, че да, ще ликвидираме коронавируса в световен мащаб”, подчерта той.

Ваксинирането мина безпроблемно. Не почувствах никаква болка при поставянето на медикамента. Нямаше и странични реакции. Чувствам се нормално”, разказа д-р Брънзалов.

По думите му сега му предстои реимунизация след 21 дни. „Всички лекарства, които минават през Европейската комисия по лекарствата, са одобрени и тествани за прилагане върху пациентите. Всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след поставяне на ваксината. При по-тежките случаи на алергии трябва да се консултират с лекар”, категоричен е медикът.

И въпреки че въпросът колко дълготраен имунитет осигурява ваксината остава неясен, медикът е категоричен, че само с масова ваксинация ще се сложи край на епидемията. „Ваксинираният не заразява и не се разболява. На нас не ни трябват излекувани хора – на нас ни трябват здрави хора“, категоричен е той.

Д-р Брънзалов отчете и една негативна тенденция – масово хората не желаят да се тестват за COVID-19.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *