Идват страшни порои, после и дебелият сняг ще ни затрупа

Идват страшни порои, после и дебелият сняг ще ни затрупа

Внимание, планирайте пътувания в почивните дни, защото времето ще става все по-опасно за шофьорите. Дъждове, поледици, после снегове.

Поройни дъждове, а в планините мокър сняг, ще обхване почти цялата страна в дните преди Нова година. Сумарно до 40 литра се очаква да паднат за ден в Южна и Източна България, прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

След промяната на времето вчера, жълт код за бурен вятър е в сила за почти всички области, с изключение на четири в Северна България.

“Интензивните валежи започнаха, предимно от дъжд са. На местата над 1200 метра ще има сняг, но няма да се образува покривка”, посочи метеорологът. В следващите дни ще се редуват облаци и слънце, а температурите ще бъдат от 10 до 15 градуса, а в западните части от страната ще са по-ниски – между 8-9 градуса.

На 31 декември (четвъртък) следобед облачността ще бъде значителна, ще превалява много дъжд. Отново мокър сняг ще има по високите полета и по планините. Валежите ще са главно в Северозападна и Западна България. “На изток и в централните части ще вали отново дъжд. И новогодишната нощ така ще я посрещнем, ще ни върви по вода”, каза още Янков и предупреди шофьорите за поледици по пътищата.

По думите му цялата зима се очертава по-топла, но за сметка на това ще сме свидетели на повече валежи. От първи януари следва по-продължителен период с повече слънчеви часове. На четвърти ще се увеличава облачността и отново ще завали дъжд, а мокър сняг по планините.

Истинската зима чакаме след средата на новия месец, когато ще натрупа сериозна снежна покривка. “Интензивен сняг ще има в периода 10-13 януари, когато се очакват и значителни натрупвания.

60-70 см ще има по планинските курорти, температурите ще се понижат до 2-7 градуса, по планините ще е по-студено”, посочи Янков.

Февруари също ще има превалявания, а март се очертава по-хладен. Както и през януари се очакват повече валежи от нормалното.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *