Чиновници без бонуси за ЧНГ, но пък съдии, прокурори – с по 3 на калпак

Чиновници без бонуси за ЧНГ, но пък съдии, прокурори – с по 3 на калпак

Пандемията изяде и коледните бонуси на чиновниците. В по-голямата част от министерствата и другите държавни ведомства служителите няма да получат традиционните надбавки за коледните и новогодишните празници, показва проверка на „Монитор“.

В други пък твърдят, че от години са се отказали от тях, но…

От години за Рождество не се получава нищо, заявиха от транспортното министерство. В „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дъщерните дружества за пътнически и товарни превози няма практика за предоставяне на коледни бонуси. Освен това от ведомството добавят, че в структурата на холдинга и дружествата „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД не е приложимо изплащането на ДМС и няма практика за начисляване на бонуси към основните трудови възнаграждения.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) изрично добавиха, че нямали практика да изплащат коледни бонуси и тази година няма да е по-различна.

От друго транспортно ведомство – Ръководство „Въздушно движение“ (РВД), че също не очакват в последните дни от изтичащата 2020-а да получат допълнителни пари над заплатата си за Коледа. От пресцентъра на фирмата уточниха, че причината е в пандемията, довела до силно намаляване на въздушния трафик над България от началото на годината. Така приходите на дружеството са паднали много, а то за разлика от други държавни ведомства е на самоиздръжка.

Изплащане на коледни бонуси както в Министерството на енергетиката (МЕ), така и в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (второстепенен разпоредител с бюджет към МЕ) не се предвижда. От ведомството припомнят, че съгласно нормативните разпоредби от Закона за държавния служител и Вътрешните правила за работната заплата в МЕ – допълнителни възнаграждения за постигнати резултати може да се изплащат четири пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година и през януари за предходната година. Тези възнаграждения се определят в зависимост от постигнати резултати и поставените индивидуални оценки на дирекциите и на служителите.

От земеделското министерство информират, че не е налична нормативна възможност за изплащането на коледни бонуси, но допълнителни възнаграждения са получили част от служителите от МЗХГ за изпълнение и/или управление на проекти и програми. Конкретният размер се определя съобразно правилата на съответните програми и/или проекти и е в рамките на средствата на управление по тях. Заложени са критерии за оценка, времева ангажираност, бюджет и други, на базата на които се определя индивидуалният размер за всяко едно лице, получаващо допълнително възнаграждение.

От Агенцията по храните също отговорят, че в нормативната уредба липсва основание, на база на което служителите в БАБХ да получават бонуси. През 2020 г. в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са изплащани суми за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите. На този етап такива не са предвидени да се изплащат и през първото тримесечие на 2021 година.

Служителите в Министерството на икономиката също остават без коледни бонуси, съобщиха оттам. В ДАМТН, която е част от това ведомство, положението е подобно, като там през годината се вземали минимални суми за ДМС, съобщиха неофициално от метрологичната агенция.

Работещите в МОСВ, както и в туристическото министерство също няма да имат коледни бонуси. От туризма пък добавиха неофициално, че допълнителни пари над заплатата през 2020 година не са изплащани, защото сумите, предвидени за целта, били насочени за борба с пандемията от коронавируса.

До 3 заплати за Рождество ще бъдат раздадени обаче от Темида

В средата на ноември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши и тази година да даде коледни премии на съдии, прокурори, следователи и служители, съобщават за „Монитор“ от ведомството. За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати.

Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител. Такова възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание.

Премия няма да има и при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образ

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *