Доц. Кунчев: Всеки ваксиниран ще получи европейски паспорт, че е имунизиран. Той може да се използва при пътуване

Доц. Кунчев: Всеки ваксиниран ще получи европейски паспорт, че е имунизиран. Той може да се използва при пътуване

Сред изнесените нови подробности за ваксинацията у нас, има и важна новина. Тя се отнася за всички българи, които смятат да се имунизират против ковид.

Първите 10 000 ваксини, разработени от “Пфайзер” и “Бионтех”, ще пристигнат на 26 декември. С тях на следващия ден започва имунизацията като първите ваксинирани ще са медици, работещи на първа линия в борбата с COVID 19. Това стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб. Всички страни в Европейския съюз ще започнат едновременно кампанията по имунизация на 27 декември.

“До края на януари очакваме да имаме 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за 50 000 човека”, обяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Ваксинациите са две през 21 дни, добави той.

Първите ваксинирани ще са медиците на първа линия, поне такава е организацията във Военномедицинска академия, разясни проф. ген. Венцислав Мутафчийски. “В списъците са включени лекари, медсестри и санитари. Клиниките, които не работят на първа линия засега изчакват”, посочи реда за ваксиниране във ВМА той.

На сайта на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата вече е публикувана продуктова информация за характеристиките на ваксината.

На 6 януари ще се решава за ваксината на “Модерна”

Ваксината на компанията “Модерна” ще бъде обсъдена от Европейската агенция по лекарствата на 6 януари. Ако тя получи положително становище, ще има допълнителни доставки от нея, посочи Кирилов, пише Дневник.бг.

Другите фармацевтични компании, разработващи ваксини – “Астра Зенека” и “Джонсън и Джонсън”, очакват да получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата през февруари или март. Информацията за техния производствен капацитет и възможност за доставки сочи, че в България може да има от тях в средата на годината, уточни той.

Всеки ваксиниран ще има имунизационен паспорт

Всеки ваксиниран в двете фази – интервалът е 21 дни, ще получи удостоверение, че е имунизиран. Документът ще може да се ползва при пътуване и за други цели, обясни доц. Ангел Кунчев.

“Ние разработваме такъв сертификат, който е близък като формат до европейския паспорт, макар той още да не е утвърден. Когато това стане, бързо ще го уеднаквим с общоевропейския и тогава нашият ще служи за всички страни в Европейския съюз”, допълни Кунчев.

В “Информационно обслужване” вече е разработен модул за имунизацията. В него ще се внася информацията от всички, които поставят ваксини – болници, а по-късно и общопрактикуващи лекари, екипи на РЗИ. “Те ще изпращат данните за направените ваксинации в рамките на 24 часа, а след извършването и на втората имунизация, ще се издава документа, че сте имунизиран”, разясни той.

На заседанието, свикано от премиера Бойко Борисов, председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов докладва, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *