Снимките от спалнята на Борисов – монтаж, разследват ефективността на НСО

Прокуратурата представи информация за жената, заснела спалнята на Борисов

Изготвените технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис от спалнята на Борисов показват, че те са манипулирани.

Това съобщават от Софийска градска прокуратура по образуваното в края на юли месец досъдебно производство по чл. 339а, ал. 1 от НК – използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Припомняме, че само преди четири дни от прокуратурата излязоха със заключения и за единия аудиозапис на разговор на Борисов, разпространен в медии през лятото на тази година.

Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 година, 2021 година, 2024 година. Датите, извлечени чрез експертизата са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери.

Експертите отбелязват, че предметите, които се намират на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина.

За отражението на снимащия експертите заявяват, че не може да се определи самоличността, както и да се извлекат повече детайли, заради лошото качество. От 21-вата до 22-рата секунда във видеото за кратко се вижда отражение на жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса. До момента лицето не е установено.

Анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето.

Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те, посочват от прокуратурата.

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК.

От СГП обясняват и че „независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност.“ Категорични доказателства в тази насока не са събрани.

СГП обръща внимание на една от възможните хипотези по делото – предположението, изложено от свидетели по делото, че видеозаписът и снимките отразяват „специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства.“

Изводът, който се прави, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО.

Разследващите смятат, че в тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава.

Съответните материали, отделени от разследването, са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура.

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *