Чорбанов: Новият щам на COVID-19 вероятно вече е разпространен и у нас

Чорбанов: Новият щам на COVID-19 вероятно вече е разпространен и у нас

Няма как да се скрием от новия щам на COVID-19 . Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо. Със сигурност говорим за по-голяма адаптация на вируса, но не и за по-голяма смъртност.

Това, че една, две, три или пет позиции на т.нар. S-протеин са променени не значи, че се е променил толкова самият протеин. Критериите за един щам са много хлъзгави, предупреди Чорбанов.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база спайк протеин, който мутира най-често. И допълни, че новият щам кодира до 93 % всичко което кодираше първия SARS вирус през 2002-2003 г.

В заключение той заяви, че е някак съмнително, че новият щам съвпада с Brexit.

Припомняме, вчера последователно бяха наложени няколко ограничения спрямо Великобритания, именно заради новия щам на коронавируса – влизащите от Острова се подлагат на карантина, спират се директните полети между двете страни, а вечерта бе забранено и самото влизане на чужди граждани от Великобритания в България.

Германия като ротационен председател на ЕС свиква днес спешна среща заради новия щам на COVID-19 и за да се формира координирана реакцията на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания. Това става в буквално последните дни преди Берлин да сдаде поста.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *