Прокуратурата прекрати проверката на скандалния аудиозапис, Борисов не бил виновен за нищо

Прокуратурата прекрати проверката на скандалния аудиозапис, Борисов не бил виновен за нищо

Прокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извод, че няма достатъчно данни, въз основа на които да се направи основателно предположение за извършено престъпление, съобщи „Сега“.

Прокуратурата обаче не казва дали записът е автентичен. Но пък настоява, че е проверила фактите от него и не е установила проблемно поведение на Борисов. Досега в скандалите с изтекли записи обикновено прокуратурата правеше извод, че не са истински и затова няма да проверява съдържанието им. В случая се подхожда точно обратното – грижливо се опровергава съдържанието, без да се коментира автентичността на записа.

Проверката бе направена по сигнал на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, след като записът излезе през юни. В него се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще „изгори“ Елена Йончева и т.н. Няколко дни по-късно Борисов свика пресконференция, на която зад гърба му застана цялото ръководство на ГЕРБ. Там премиерът призна, че аудиозаписите, а и снимките от спалнята му, които бяха разпрострени, са автентични, но били манипулирани.

Прокуратурата обяснява, че е снела обяснения от Бойко Борисов, бившия вече финансов министър Владислав Горанов, зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Мария Филипова, прокурорките Весела Стоилова и Биляна Гълъбова, както и бившия главен прокурор Сотир Цацаров и приемника му Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала, съобщава прокуратурата. Но не казва дали записът е автентичен или манипулиран.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *