Прокуратурата прекрати проверката на скандалния аудиозапис, Борисов не бил виновен за нищо

Прокуратурата прекрати проверката на скандалния аудиозапис, Борисов не бил виновен за нищо
117 Shares

Прокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извод, че няма достатъчно данни, въз основа на които да се направи основателно предположение за извършено престъпление, съобщи „Сега“.

Прокуратурата обаче не казва дали записът е автентичен. Но пък настоява, че е проверила фактите от него и не е установила проблемно поведение на Борисов. Досега в скандалите с изтекли записи обикновено прокуратурата правеше извод, че не са истински и затова няма да проверява съдържанието им. В случая се подхожда точно обратното – грижливо се опровергава съдържанието, без да се коментира автентичността на записа.

Проверката бе направена по сигнал на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, след като записът излезе през юни. В него се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще „изгори“ Елена Йончева и т.н. Няколко дни по-късно Борисов свика пресконференция, на която зад гърба му застана цялото ръководство на ГЕРБ. Там премиерът призна, че аудиозаписите, а и снимките от спалнята му, които бяха разпрострени, са автентични, но били манипулирани.

Прокуратурата обяснява, че е снела обяснения от Бойко Борисов, бившия вече финансов министър Владислав Горанов, зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Мария Филипова, прокурорките Весела Стоилова и Биляна Гълъбова, както и бившия главен прокурор Сотир Цацаров и приемника му Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала, съобщава прокуратурата. Но не казва дали записът е автентичен или манипулиран.

Facebook Comments

117 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *